Morgan Johansson (S) om juristen Mårten Schultz krav: Ingen lagändring Foto: TT

Ministern om att mordbilder sprids: Blir ingen lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Efter mordet på Einár spreds påstådda bilder på mordet på sociala medier, något som skett förr vid våldsdåd. Flera jurister ser att lagen måste ändras för att komma åt problemet. Nu svarar justitieminister Morgan Johansson (S) att det inte är aktuellt.

Idag finns ingen lag som reglerar spridning av bilder på döda, vilket juristerna Mårten Schultz och Ängla Eklund tycker måste ändras.

De två lagar som juristerna tycker bör utvidgas är olaga integritetsintrång och förtal av avliden. I nuläget omfattar integritetsintrång inte döda personer. Vid förtal av avliden måste bilden på den döda också innehålla uppgifter som kan klassas som förtal, och bilder på döda människor bedöms i regel inte så.

Bilder spreds efter mordet på Einár

Juristernas krav kommer efter att bilder som påstås föreställa den mördade rapparen Nils Einár Grönberg spridits på sociala medier. Även efter terrordådet på Drottninggatan florerade bilder på döda personer, likaså efter polismordet i Biskopsgården.

Justitieministern: Inget som sker ofta

Men nu svarar justitieminister Morgan Johansson (S) på juristernas krav: någon lagändring är inte aktuell.

– Att bilder föreställande döda personer sprids på detta sätt är såvitt känt inget som sker ofta. I dagsläget anser jag därför inte att det är motiverat att se över bestämmelsen, skriver han i en kommentar till SVT Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.