Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rappnyheters grundare oroar sig för att desinformationen bland unga fans kan leda till en större konflikt. Foto: SVT

Rappnyheters grundare om ryktesspridningen: ”Skapar oroligheter”

Uppdaterad
Publicerad

Rappnyheter har blivit en av de viktigaste nyhetskällorna för hiphopfans och artister – något som lett till att den anonyma grundaren fått ägna sig allt mer åt krimrapportering. Nu är han orolig för vad som kommer hända efter Einárs död.

– Ryktena har lett till olika grupperingar, säger han till Kulturnyheterna.

Sommaren 2018 startades instagramkontot Rappnyheter. Till en början la kontostartaren främst upp videor och nya släpp från den svenska hiphopscenen, men på kort tid utvecklades kontot till en av de viktigaste nyhetskällorna om rap.

Tanken var att lyfta positiva nyheter om hiphop och rap som inte syntes hos de stora mediehusen.

På senare tid har dock krimbevakning blivit en ny del av den anonyma kontoinnehavarens innehåll. När artisten Nils ”Einár” Grönberg kidnappades våren 2020 skickades bilder på Einár i en utsatt situation direkt till Rappnyheter, som har ett förtroende hos hiphopartister och fans som större, traditionella nyhetsmedier inte har.

– De [som skickade bilderna] såg det som att sidan kommer att publicera allt som har med rap att göra. Även explicita bilder. Jag tror de hade fel uppfattning om vad min sida stod för. Jag fick de här bilderna, men jag tyckte inte att det var moraliskt rätt att lägga upp, säger Rappnyheters grundare.

Orolig för framtiden

Kulturnyheterna rapporterat tidigare rapporterat om den omfattande ryktesspridning som tagit fart i sociala medier sedan mordet på Einár den 21 oktober i år. I kommentarsfälten på Instagram förekommer namngivningar och gissningar i vem som kan ligga bakom mordet.

Det har i sin tur lett till att Facebook, som äger Instagram har stängt ner flera konton efter skarp kritik från användare.

Rappnyheters grundare oroar sig för att desinformationen bland unga fans kan leda till en större konflikt där man tar ställning antingen för Einár eller för andra artister som man spekulerar i kan vara inblandade i mordet.

– Det ställer till med väldigt mycket problem. Ryktena har lett till olika grupperingar, man ser det i olika sociala medier. Det är ”team ett” mot ”team två”. Det skapar orolighet och man vet inte vad det kan utvecklas till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen av Einár

Mer i ämnet