Elis Monteverde Burrau skriver dikt av årets nyord

Uppdaterad
Publicerad

Krig, kriser och klimatdebatt var ämnen som präglade det gångna årets dystra nyordslista. Men frågan är hur poetiska årets nyord kan vara? För att besvara den frågan besökte poeten Elis Monteverde Burrau Morgonstudion i SVT.

Nyordslistan innehåller 35 ord som har myntats eller blivit vanligare under det gångna året. Listan som utförs av Språktidningen och Språkrådet säger något året som gått, och hur nya ord bildas och lånas in i svenskan.

För Morgonstudion fick poeten Elis Monteverde Burrau uppdraget att snabbskriva en dikt utifrån sina favoritord från årets nyordslista. Bland hans favoriter syntes ord som ”edgelord” och ”accelerationism”.  

– Jag gillar anglicismer och oväntade mutationer, när man sätter ihop två ord som är lite oväntat som edgelord och accelerationism. Barbiecore och falsk majoritet tycker jag är vackert, säger han. 

I klippet ovan hör du när Elis Monteverde Burraus framför sin dikt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.