Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska PEN Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Elisabeth Åsbrink: ”Sverige gjorde aldrig upp med nazismen”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen stod det klart att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tillåts demonstrera i Göteborg under Bokmässan. Svenska PEN:s ordförande Elisabeth Åsbrink kallar utvecklingen vidrig, men är inte överraskad över polisens besked.

– Allt annat hade varit väldigt förvånande, säger Svenska PEN:s ordförande Elisabeth Åsbrink angående Göteborgspolisens besked.

Och trots att hon beskriver sig som djupt illa till mods inför tanken på demonstrationen, som Nordiska motståndsrörelsen hoppas kommer bestå av uppemot 1000 nazister, vill hon inte förbjuda den.

– Ord är inte brott. Handlingar kan vara brott. Sedan finns det en gräns där ord blir brottsliga och det regleras av vår hetslagstiftning och olaga hot, och det ska man naturligtvis vara uppmärksam på.

– Det är demokratins kärndilemma, hur man ska hantera idéer som är antidemokratiska. Men just för att det är ett kärndilemma får demokrater som jag inte bli lik dem, inte bli lik anti-demokraterna. Börjar man förbjuda åsiktsyttringar som man inte gillar så har man lämnat det demokratiska tankesättet, säger Elisabeth Åsbrink.

”Det är vidrigt”

Hon menar att den nazistiska aktiviteten i Sverige skiljer sig åt från hur det ser ut i övriga skandinaviska länder.

– Sverige har en nazism sedan länge och den har kommit och gått i offentligheten. Det här är inte första gången vi har nazister på svenska gator. Jag tycker det är vidrigt, men det beror på att Sverige aldrig gjorde upp med ideologin efter kriget till skillnad från våra grannländer Norge och Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.