Författaren Ellen Mattson har valt in i Akademien Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Ellen Mattson: Det är blandade känslor – men det positiva dominerar

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Ellen Mattson är en av två nya ledamöter i Svenska Akademien. Under torsdagens sammankomst valdes hon in tillsammans med författaren Anne Swärd, berättade Akademien i ett pressmeddelande under fredagen.
– Det är väldigt roligt och känns hedrande naturligtvis, sen är jag också ganska nervös och orolig, säger Ellen Mattson till Kulturnyheterna.

Ellen Mattson, född 1962, debuterade 1992 med romanen Nattvandring. Sedan dess har ett tiotal romaner givits ut, däribland Sommarleken från 2016.

Utöver det skönlitterära författandet skriver Mattson även dramatik för scen och radioteater. Hon har också tilldelats flertalet priser så som Samfundet De Nios Vinterpris (2009) och Gerard Bonniers pris (2018).

”Det positiva dominerar”

Ellen Mattson berättar för Kulturnyheterna att hon är hedrad, men att hon samtidigt känner sig nervös inför det nya uppdraget.

– Det är väldigt roligt och känns hedrande naturligtvis. Men sen är jag också ganska nervös och orolig för hur jag ska kombinera detta med mitt skrivande. Men det ska väl gå. Det är blandade känslor, men det positiva dominerar, säger hon.

Hon har följt utvecklingen i Akademien noga och menar att de pågående förändringarna har varit viktiga för att hon ska tacka ja till uppdraget.

– Min inställning är att Akademien är en sådan viktig institution som jag vill ska finnas kvar. Alla tycks vara eniga om att det är nödvändigt med någon slag förändring och den processen tycks ha kommit igång och kommer fortsätta en lång tid framför, vilket är avgörande för att jag ska kunna säga ja, säger Ellen Mattson.

”Stor kärlek till romankonsten”

Ellen Mattson säger att hon ännu inte har några konkreta planer eller tankar kring hur hennes roll i Akademien ska bli. Men hon tror att det kommer visa sig efterhand.

– Jag har blivit invald för den jag är. Jag är en romanförfattare, en läsare. Jag har en stor kärlek till romankonsten, till prosan, och det är det jag vill bidra med.

Född: I Uddevalla 1962 och bor på landet utanför Ljungskile i Bohuslän.

Debuterade: Med romanen ”Nattvandring” (1992) och har sedan dess gett ut tio romaner. Senast gav hon ut ”Tornet och fåglarna” (2017).

Om hennes böcker: En majoritet av hennes romaner utspelar sig i Bohuslän i historisk såväl som modern tid. Hennes böcker är översatta till åtta europeiska språk.

Är även verksam som kritiker och har dessutom skrivit dramatik för scenen och radioteatern.

Har tilldelats många priser för enskilda böcker och för sitt författarskap som helhet. Så sent som i år tilldelades hon Gerard Bonniers pris av Svenska Akademien på 300 000 kronor.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.