Emelie Löfmark, ordförande för Sveriges producent och privatteatrar, menar att evenemangsstödet inte räcker. Foto: SVT/TT

Privatteatrarna kritiska: ”Stödet täcker inte lönekostnader”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen gick i dag ut med att man höjer maxtaket för det så kallade evenemangsstödet till 22,5 miljoner. Ledde det till jubel hos de pressade privatteatrarna? Knappast.

Taket för evenemangsstöd höjs med fem miljoner kronor, meddelade regeringen i dag. Stödandelen höjs också, så att arrangören kan få hjälp att täcka kostnader med upp till 90 procent. Det här gäller för evenemang som ska äga rum eller fått ställas in mellan januari och mars i år.

Emelie Löfmark, ordförande för Sveriges producent och privatteatrar, menar att dagens besked om höjt evenemangsstöd är bra, men långt ifrån tillräckligt.

– Man missar att prata om eventuella krisstöd. Vi skulle behöva ett bredare krisstöd från Kulturrådet till oss arrangörer, och från konstnärsnämnden till de artister som blivit av med jobbet, säger hon.

Bara en bråkdel har betalats ut

Evenemangstödet infördes för att ge arrangörer ekonomisk kompensation för evenemang som ställts in eller kraftigt tvingats skära ner på publiken. Trots att regeringen avsatt tre miljarder i evenemangsstöd så har hittills bara en bråkdel, 65 miljoner, betalats ut. Flera arrangörer har varit kritiska till vad som ses som en krånglig ansökningsprocess.

– Jag har uppmanat politiker till att faktiskt sätta sig ner med oss och gå igenom sökprocessen för att se var det tar stopp. Man har utformat ett stöd som i ansökningsprocessen är så komplext att det är svårt att få ut de pengar man behöver. Jag skulle säga att det till exempel inte täcker lönekostnader. Och vad är ett evenemang om inte människor och på ett eller annat sätt lönekostnader, säger Emelie Löfmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.