Emma Molin programleder Hela Sverige skramlar som hålls på lördag. 2017 gjorde hon och humorgruppen Grotesco, som hon var en del av, en parodi på galan. Foto: Flyktingkrisen: En musikal/SVT

Emma Molin om att programleda Hela Sverige skramlar: ”Känns otroligt meningsfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 april går insamlingskonserten Hela Sverige skramlar av stapeln – där intäkterna går till det krigsdrabbade Ukraina. På den stjärnspäckade galan kommer bland andra Veronica Maggio och Per Gessle att uppträda. Programleder gör Emma Molin och Fredrik Skavlan.

– Det känns otroligt meningsfullt att få vara med och bidra, säger Emma Molin.

I samband med Rysslands invasion av Ukraina arrangeras insamlingskonserten Hela Sverige skramlar för andra gången. För kvällens värdskap står programledaren Fredrik Skavlan och komikern och manusförfattaren Emma Molin.

– Jag känner ett otroligt engagemang och att folk nästan känner en lättnad över att få vara med och bidra med något. Jag kände själv en enorm frustration när det här kriget utbröt och frågade mig hur det kunde hända och vad jag kunde göra, säger Emma Molin.

Galan genomfördes första gången 2015 i samband med flyktingvågen som en följd av det Syriska inbördeskriget. I Globen medverkade då bland andra Alcazar, Bo Kaspers Orkester, Carola och Gina Dirawi. Under galakvällen samlades över 40 miljoner kronor in.

– Jag hoppas att folk blir berörda av den här kvällen som är fullständigt unik, och att den får samma påverkan som den hade sist. 2015 satte galan ord och bilder på det som svenska folket kände och jag hoppas att vi lyckas med det den här gången också, säger Emma Molin.

Drivit om galan med Grotesco

Det är inte första gången som Emma Molin förknippas med insamlingsgalan. 2017 tog humorkollektivet Grotesco, som Molin var en del av, sikte på Sveriges hantering av flyktingkrisen 2015 och vändningen i flyktingpolitiken.

Med Musikalen Flyktingkrisen tonsatte Grotesco perioden juni-november 2015. Bland det dryga halvdussin nummer får sig Hela Sverige skramlar en känga som handlade om att skänka pengar för sitt egna samvete för att sedan snabbt gå vidare med livet.

– Tänk så det kan bli! Nej, men jag är superhedrad över att få göra det här och det var lika mycket en hyllning i det Grotesco-avsnittet. Sen kan jag ju säga att den låten har spelats i mitt huvud under den här tiden, ”hela Sverige skramlar, kom och skänk en slant”, säger Emma Molin.

Galans biljettintäkter går oavkortat till Internationella Röda korset, Proliska, UN Women, Fight for Right, Civil Rights Defenders och The Media Initiative for Human Rights.

Sändningen går att se i SVT 1, TV4 Play, Viaplay, Discovery, Sveriges Radio P4 och på Aftonbladet och Expressen.

I KLIPPET: Hör Emma Molin inför Hela Sverige skramlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.