General Robert E Lee i Virginia flyttas. Foto: AFP/TT

En av USA:s största sydstatsstatyer tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Statyer av sydstatsgeneraler har de senaste åren tagits bort i rasande fart från olika platser i USA. Under amerikanska inbördeskriget ville sydstaterna bevara slaveriet och statyerna har både kritiserats och vandaliserats de senaste åren.

Under onsdagen tas en av USA:s största statyer av en sydsatsgeneral bort från staden Richmond i delstaten Virginia, skriver flera amerikanska medier.

Statyn, som restes för 130 år sedan, flyttas mer än ett år efter att delstatsstyret beslutat att ta bort den, skriver The Guardian. Anledningen till fördröjningen är två stämningsansökningar från personer som motsatt sig att den avbildade Robert E Lee ska flyttas.

Tiotals statyer har redan tagits bort

Staden Richmond fungerade som huvudstad för sydstatskonfederationen och avlägsnat tiotals statyer som föreställer generaler från inbördeskriget sedan 2020. Protesterna mot statyerna ökade efter att George Floyd dödades av polisen eftersom de anses ha en rasistisk laddning.

Vart statyn ska ta vägen är fortfarande inte klart, men Virginias guvernör Ralph Northam har meddelat att man ska tillfråga allmänheten vad de tycker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.