Statyerna i Charlottesville ledde till upplopp och död – nu kan de tas bort

Publicerad

Under skärtorsdagen meddelade delstaten Virginias högsta domstol att statyer av sydstatsgeneralerna Robert E Lee och Stonewall Jackson i staden Charlottesville inte skyddas av delstatens lagar och därför kan tas bort, skriver New York Times.

2017 beslutade stadsfullmäktige i Charlottesville i den amerikanska delstaten Virginia att man skulle ta bort en staty föreställande sydstatsgeneralen Robert E Lee. Ett medborgarförslag som motsatte sig beslutet lämnades in och omfattande demonstrationer arrangerades av vita nationalister. Under en demonstration dödades en motdemonstrant när en man körde en bil i en folkmassa.

2019 upphävdes stadsfullmäktiges beslut i domstol, som ansåg att Robert E Lee-statyn och en annan staty av general Stonewall Jackson skyddades av delstatslagar, men nu har alltså Virginias högsta instans beslutat att statyerna inte skyddas av lagen.

Startskott för statyprotester

Domstolen skriver i beslutet att eftersom de aktuella statyerna restes innan lagen som förbjuder städer att ”störa” minnesmonument som redan rests trädde i kraft kan statyerna tas bort.

Under det amerikanska inbördeskriget var sydstaterna för bevarandet av slaveriet, vilket gjort att statyer av söderns forna krigshjältar har ifrågasatts på senare tid.

Sedan Charlottesvilles beslut att ta bort Robert E Lee har människor i länder världen över både kritiserat och vandaliserat statyer av såväl generaler som kolonialherrar och flera av dem har flyttats eller tagits bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.