Statsminister Stefan Löfven (S) talar framför en staty av socialdemokraten Fabian Månsson i Hasslö i Blekinge skärgård 2017. Foto: Johan Nilsson/TT

Stefan Löfven vill inte riva statyer i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I flera länder runt om i världen har statyer av politiker, kungar och kolonialherrar rivits eller flyttats efter protester och demonstrationer. I Sverige har ingen staty välts eller rivits, men frågan om till exempel Carl von Linné och Louis de Geer i statyform har väckts.
– Jag tycker man kan ha uppfattningar om olika personer, men att vi skulle börja se över vilka statyer vi ska ha kvar, nej, jag tror inte på det, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Expressen.

Materialet statyer är byggda av håller oftast längre än bilden av personen de föreställer. Flera länder, som till exempel Georgien, Rumänien, Spanien och Taiwan  har fått hantera sina gamla diktatorstatyer. I USA har sydstatsgeneraler skapat problem och nu har gamla slavägare, kolonialherrar och kungligheter i Europa, USA och Afrika ifrågasatts.

I Sverige har en namninsamling startats mot en staty av Carl von Linné och Carl Milles Louis de Geer-staty har också ifrågasatts. Statsminister Stefan Löfven säger i en intervju i Expressen att det inte är aktuellt att ta bort statyer i Sverige.

– Nej, jag tror inte på det som något generellt recept. Vi har en historik. Ska man vart hundrade år börja tänka på vilka statyer eller andra monument som ska rivas för att vi nu ser det här i ett annat ljus? Jag tycker man kan ha uppfattningar om olika personer, men att vi skulle börja se över vilka statyer vi ska ha kvar, nej, jag tror inte på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Statyprotester

Mer i ämnet