Gunnar Rehlin och Roger Moore. Foto: TT

”Roger Moore – en gentleman ut i fingerspetsarna”

Uppdaterad
Publicerad

Filmjournalisten Gunnar Rehlin har medverkat vid ett antal James Bond-inspelningar. Efter Roger Moores död berättar han om sina minnen av stjärnan: ”Han spelade med sin humor och gentlemannamässighet”.

En öppen, varm och humoristisk filmstjärna. När filmjournalisten Gunnar Rehlin besökte filminspelningen av Bondfilmen ”Levande måltavla” 1985 slogs han av Roger Moores sympatiska sida.

– Han var väldigt vänlig och tyckte det var roligt att prata. Han var den brittiske gentlemannen ut i fingerspetsarna.

Läs också: Filmstjärnan Roger Moore död 89 år gammal

Lätt att få intervju

Inspelningen präglades av stor öppenhet. Något som Moore, trots sin stjärnstatus, verkade bekväm med.

– När han gjorde Bondfilmerna var det enkelt att komma till för en intervju. Det var bara att ringa och komma till inspelningen med fotograf. Roger Moore ville visa sig tillgänglig och gav mycket tid för intervjuer. Han kanske inte gav sig in och pratade privat men han bjöd mycket på sig själv.

Svårt att komma ifrån Bond

Roger Moore kom att bli synonym med James Bond – på gott och ont.

– Det sken igenom även när han gjorde andra saker, även om det var svåra ämnen: han var ju Bond. Jag ska inte säga att han inte togs på allvar,  men man skrev ju James Bond i rubrikerna – inte Roger Moore.

Duktig på oneliners

Även SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin lyfter fram hur tätt förknippad Roger Moore var med Bond.

– Han var egentligen ingen fantastisk skådis, men han var väldigt bra på att vara James Bond. Han var duktig på att se blasé ut, som Bond skulle göra på den tiden, och bra på att leverera oneliners. Efter sista Bond-filmen gjorde han flera biroller men inget som är direkt värt att komma ihåg.

Att Roger Moore var en av sin tids största filmstjärnor råder det inte några tvivel om.

– Han var jättestor, men kanske mer än stjärna än som skådespelare. Moore var den kanske mest folkliga och roliga James Bond, säger Fredrik Sahlin.

Roger Moores barn: Tack för att du var du”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skådespelaren Roger Moore död

Mer i ämnet