”En jäkla utmaning i det samhälle vi lever i”

Uppdaterad
Publicerad

Petter Alexis Askergren har på många sätt försökt att få unga att börja läsa. Både som boktipsare i radio och genom sin musik. Nu ger han ut boken ”16 rader” och hoppas att den ska få fler ungdomar att hitta till litteraturen.

Det spelar ingen roll om du läser ”Snabba Cash”, Vi Fem-böcker eller harlequin-noveller, bara du läser. Ingen förväntar sig att du ska mangla ”Krig och Fred”.

På bokmässan kommer Petter att prata om sin bok ”16 rader”. Där förklarar han sina låttexter och hur viktig litteraturen har varit för honom.

Bokmässan 2013

Men Petter har inte alltid varit en bokmal. Han är dyslektiker och är diagnostiserad med lätt ADHD och har därför haft det svårt att läsa.

”Knappt fattade vad jag läst”

Jag läste 4-5 sidor och kom fram till att jag knappt fattade vad jag hade läst och fick börja om från början hela tiden. Jag läste sakta och kunde sällan läsa högt.

Men efter gymnasietiden på Södra Latin och ströjobb som diskare på olika klubbar, så fick Petter en ny chans. Han började på komvux.

Vi hade en duktig lärarinna som sålde in böckerna ur ett historiskt perspektiv, jag älskar nämligen historia. Det fick mig intresserad och samtidigt ville jag utveckla språket då jag satt med en stor nöt att knäcka, att skriva bra svenska texter.

Boktipsare i radio

Petter har varit i engagerad i SR-programmet Metropols projekt ”passa boken”, där olika kända personer fick ikläda sig rollen som läsambassadörer. Det var Petters gamla vän Henrik Blomqvist, mer känd under sitt rap-alias Eye N’ I, som introducerade Petter för rollen som läsambassadör. Projektet gick ut på att tipsa lyssnarna om böcker och motivera varför de skulle läsa just de här böckerna.

Jag tycker det var ett bra projekt. Yngre personer måste få böckerna presenterade på ett inspirerande sätt. Det måste börja med ett intresse, annars minns man knappt vad man läser. När jag var ambassadör så tipsade jag om två böcker: ”Dvärgen” (Pär Lagerkvist) och ”Kärlek i kolerans tid” (Gabriel Garcia Márquez).

I sin bok berättar Petter hur hiphopen har varit hans väg in i litteraturen.

Jag passar dagligen böcker till unga människor och försöker förklara att en viss låt jag skrivit kom till på grund av en viss bok. Att väcka intresse och nyfikenhet är det viktigaste och det är en jäkla utmaning i det samhälle vi lever i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2013

Mer i ämnet