Förbjuden kunglig förälskelse i SVT:s nya juldrama

Uppdaterad
Publicerad

Årets Juldrama på SVT bygger på den verkliga Haijby-affären där restaurangägaren Kurt Haijby dömdes till fängelse för att ha pressat hovet på pengar. Hotet? Att avslöja hans erotiska affär med Gustaf V. Men handlade det om snaskig utpressning eller en tragisk kärlekshistoria som samtiden inte kunde acceptera?

– De kanske var kära? Det kanske var mycket mer än den snaskiga utpressning man hört om tidigare. Om jag tog på mig kärleksglasögonen handlade alla väldigt logiskt, säger manusförfattaren Bengt Braskered som först inte kunde få ihop historien om den fifflande restaurangägaren Kurt Haijby och kungen Gustaf V.

För honom var kärleken nyckeln för att förstå en av 1900-talet mest omskrivna skandaler. 

Serien bygger annars på den verkliga Haijby-äffaren, där krogägaren Kurt Haijby 1952 döms till fängelse för att under årtionden ha pressat hovet på pengar. Hotet var att avslöja att han länge haft en erotisk affär med Gustaf V under en tid då homosexualitet fortfarande var ett brott.

Kärleksaffär eller konspiration

I serien möter vi en Kurt Haijby som inte bara befinner sig i en erotisk relation med kungen – som konsekvens blir också han utvisad till USA och Tyskland, inlagd på mentalsjukhus och sedan åtalad. Lika mycket som en kärleksaffär är serien en konspirationsthriller och ett rättegångsdrama. 

– Som jag ser det har Kurt Haijby olika sidor och är olika personer när han är med olika personer. Jag har valt att spela honom som att han alltid talar sanning - även när han ljuger, säger Sverrir Gudnasson. 

Men relationen till kungen då, när han spelade Kurt Haijby, handlade det om kärlek eller utpressning?

– Man kan ju vara kär – och störst av allt är kärleken – men, man vill ju ha en ny bil också, säger Sverrir Gudnasson med ett leende.

Pratat med Jurister 

Serien fiktionaliserar en av 1900-talets stora skandaler och porträtterar Gustav V som en man som inte bara hade en relation med Kurt Haijby – utan även omgav sig med unga män i flera sammanhang.  

–  När man skriver om människor som har funnits så får man berätta vissa saker och hitta på vissa saker.  Vissa saker får man inte skriva – då är det förtal av avliden. Det har varit en trygghet att ha jurister på SVT som har läst – och vi är ju väldigt tydliga med att det är fiktion, säger manusförfattaren Bengt Braskered.

– Jag tycker det är härligt att få visa en 75-årig kung som är kär, som är kåt och att vi får visa sex. Och det är underbart att vi får göra det på juldagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.