Tarik Saleh är en av konstnärerna bakom Fascinate (1989) Foto: SVT

Tarik Saleh: ”En till dålig idé från folk med jättemycket dåliga idéer”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges enda kulturmärkta graffitimålning finns i Stockholmsförorten Bromsten. Men nu vill exploateringskontoret få politikernas tillstånd att riva muralmålningen och ersätta med ett fotografi. En riktigt dålig idé, tycker Tarik Saleh, en av konstnärerna bakom verket.

Fascinate (1989) av Circle och Tariq beskrivs som stilbildande och viktig för utvecklingen av svensk graffitikonst. Verket har särskild kulturmärkning, tänkt att skydda det från rivning när Bromstens industriområde omvandlas till bostadsområde.

Exploateringskontoret i Stockholm vill nu få tillstånd att riva muralmålningen, som bedöms vara en säkerhetsrisk. För att kompensera förlusten av ett kulturarv föreslås ett upplyst fotografi på verket i området.

– Att sätta upp ett fotografi i en gångtunnel... alltså det känns som en till dålig idé från människor med jättemycket dåliga idéer, säger den numera framgångsrika regissören Tarik Saleh, som målade verket när han var 17 år gammal.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.