Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon kan du se lite av Lars-Göran Petrovs musikaliska gärning. Foto: TT

Entombed-sångaren Lars-Göran Petrov är död

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Sveriges mest inflytelserika metalband har förlorat sin röst – under måndagen avled Lars-Göran ”L-G” Petrov i sviterna av cancer.

”Han har förändrat så många liv med sin röst, sin musik, sin karaktär och sin unika personlighet”, skriver bandet på Facebook.

Med sina motorsågsgitarrer och HM2-pedaler revolutionerade Entombed dödsmetallen. Album som ”Left Hand Path” (1990) och ”Clandestine” (1991), inspelade i klassiska Sunlight Studios, kom att etablera svensk death metal som en världsexport.

Entombed bröt också ny mark när de uppträdde med en balettensemble på Kungliga Operan, som i programbladet varnade för hög ljudvolym och tillhandahöll hörselskydd för publiken i garderoberna. Framträdandet släpptes senare som ett livealbum.

Growlade i Nihilist

L-G Petrov var med i Entombed från starten och sjöng även i föregångaren Nihilist, som bandet hette innan 1989. Entombed har haft en lång rad medlemmar, bland andra The Hellacopters frontman Nicke Andersson.

L-G sjöng med Entombed mellan 1988 och 1991 och mellan 1992 och 2014 men har också släppt plattor med Firespawn och Comecon. 2014 startade han ett delvis nytt band, Entombed A.D, efter att Entombed splittrats i två olika konstellationer. Entombed A.D. hann släppa tre skivor.

Drabbades av cancer

I augusti 2020 berättade L-G Petrov att han drabbats av obotlig gallvägscancer, något som fick fans och andra band att donera pengar till en insamling för hans behandling. Nu har sångaren avlidit.

”Vi är förkrossade över meddela att vår älskade vän Lars-Göran Petrov har lämnat oss. Vår bror, ledare, vokalist, vår Chief Rebel Angel åkte ut på en ny resa igår kväll. Det är med den djupaste sorg vi måste meddela att Lars-Göran Petrov har lämnat oss”, skriver Entombed A.D. på Facebook.

Bandets manager har bekräftat dödsfallet för SVT.

”Hans avgrundsvrål kommer att eka i metalhistorien”

Tompa Lindberg, sångare i At the Gates lärde känna L-G Petrov 1987 när dödsmetallscenen höll på att utvecklas.

– Det krävdes så mycket av oss för att göra det vi gjorde när vi var 16-17 år, då står man varandra nära hela livet ut. Vi hör ihop. Det är en av oss som har gått bort. Det känns, säger han.

Orvar Säfström, journalist och sångare på Entombeds EP ”Crawl” från 1991, säger till SVT att en svensk musikikon har lämnat oss.

– L-G Petrov var under större delen av sitt liv en centralfigur inom death metal, ett begrepp. Hans avgrundsvrål kommer att eka i metalhistorien långt efter att vi andra också har checkat in.

”Han var dödsmetallens Ozzy”

Tobias Forge, frontman i Ghost, berättar att L-G Petrov var en förebild:

– Ända sedan jag var liten har han varit en jättestjärna och influens, både vokalmässigt och som frontman. Han var ju dödsmetallens Ozzy, alltid skitglad och smajlade på scen, som egentligen var förbjudet inom hård musik. Alltid schysst och inkluderande mot oss som var lite yngre. Och den monstruösa rösten, den var unik, säger han till SVT.

Även utanför Sveriges gränser sörjs den legendariska growlaren av fans och kolleger. L-G Petrov blev 49 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer