Epic sax guy från 2010 (till vänster) och Epic sax guy anno 2017 (till höger). Foto: Skärmdump Youtube

Epic sax guys liv på internet

Uppdaterad
Publicerad

Bandet Sunstroke Projects saxofonist Sergey Stepanov blev ett internetfenomen 2010 efter att han deltagit i Eurovision song contest för Moldavien med bidraget ”Run Away”. Det här är ”Epic sax guys” avtryck på internet.

Sergey Stepanov fick smeknamnet ”Epic sax guy” efter den saxofondans som han framförde samtidigt med sitt solo på scen i Eurovision song contest, som då gick av stapeln i Norge. Hans inlevelse fick fans att gå i spinn på internet och på Youtube hyllades han bland annat med en video där hans solo loopas i en 10 timmar lång video, en video som idag har drygt 26 miljoner visningar.

Missa inte: Kulturnyheternas live-bevakning av ESC

ESC 2017

Moldavien fick nöja sig med en 22 plats i finalen men Epic sax guy har fortsatt att intressera internetpubliken. Han har inspirerat till många memes, internetfenomen som bygger på text och stillbilder, och en hel rad av remixer av låten.

Memes inspirerade av Epic sax guy. Foto: Skärmdump

Tävlar för Moldavien

I december 2010 framförde Sunstroke Project låten ”Epic sax” i det Moldaviska TV-programmet Sare şi piper som de gjorde inspirerade av de memes som florerade på internet efter ESC. Låten släpptes senare som singel.

Läs mer: Sverige – en stormakt i Eurovision

Nu är Sergey Stepanov tillsammans med Sunstroke Project tillbaka i tävlingen med låten ”Hey, Mamma!” som har startnummer 12 i semifinal 1. Huruvida Epic sax guys framförande i Kiev kommer att göra lika stora avtryck som det gjorde 2010 återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet