Esbjörn Svensson får Jan Johansson-stipendiet postumt

Uppdaterad
Publicerad

2009 års Jan Johansson-stipendium tilldelas jazzmusikern, pianisten och kompositören Esbjörn Svensson, som dog i en dykolycka för ett år sen.

Ur prismotiveringen:

”...för sin mångåriga utveckling av jazzmusikens möjligheter. I trion E.S.T. med Magnus Öström och Dan Berglund skapade han ett förhöjt musikaliskt drama, där intensitet och antydningar, pauser och komplexitet, drev fram emotionella uppfinningar från stillhet och till eufori. Här kunde folkvisans enkla form finnas, men alltid förtäckt i hans egen känslomässiga värld. På så sätt kunde han sägas stå Jan Johansson nära, trots uppenbara skillnader.”

Esbjörn Svensson Trio, E.S.T., nådde stora framgångar med skivor och turnéer internationellt och vann i Sverige Orkesterjournalens pris Gyllene skivan tre gånger.

Pianisten och kompositören Jan Johanssons (1931-68) spelstil och kombination av jazz och folkmusik blev en viktig förebild för många svenska musiker. Hans kanske mest kända skiva är ”Jazz på svenska” från 1963. Johanson samarbetade bl a med Monica Zetterlund och Cornelis Vreeswijk och mverkade också i den experimentella Radiojazzgruppen

Åke Brilioth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.