”För mångfald krävs det ekonomiska resurser”, säger Katarina Jönsson Norling, konstnär och riksordförande för KRO. Foto: TT

Riksdagsmajoritet för estetiska ämnen på gymnasiet

Publicerad

Regeringspartierna har velat återinföra de estetiska ämnena i gymnasiet men saknat majoritet i riksdagen för beslutet. Men på ett kulturpolitiskt seminarium i Almedalen säger nu kulturtalespersoner för både Liberalerna och Centerpartiet att de vill ha tillbaka de konstnärliga ämnena på schemat.

De estetiska ämnena slutade vara obligatoriska genom gymnasiereformen 2011. Sedan dess har många elever valt bort de konstnärliga ämnena och i många skolor har de helt försvunnit.

Men chansen är stor att att bild, form och musik snart gör comeback på schemat.

Efter att både Bengt Eliasson och Per Lodenius – kulturtalespersoner för Liberalerna respektive Centerpartiet –  på ett kulturpolitiskt seminarium i Almedalen sagt att de vill ha tillbaka de estetiska ämnena finns nu en riksdagsmajoritet som är för ett återinförande.

”Jag blev jätteglad”

– Jag blev jätteglad när jag hörde dem säga det, säger Niklas Malmberg, kulturtalesperson för Miljöpartiet.

– Regeringen har jobbat för ett återinförande men inte haft riksdagsmajoritet, förrän nu. Jag hoppas att vi kan få igenom en proposition under året.

Per Lodenius (C) säger till Kulturnyheterna att de är för ett återinförande.

– Men med det inte sagt att det är självklart att vi kommer rösta för en sån proposition, det beror på hur regeringen formulerar den.

Men om inte återinförandet är på bekostnad av en massa av Centerpartiets hjärtefrågor är chansen stor att ni röstar för ett återinförande?

– Ja.

Inte på bekostnad av matte

Även Bengt Eliasson och hans parti Liberalerna har vissa förbehåll. De skulle till exempel inte rösta för om de estetiska ämnena återinfördes på besktnad av timmar i matte eller historia.

– Men gör de inte det så diskuterar vi gärna frågan, vi är för de estetiska ämnena, säger Bengt Eliasson till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturen i Almedalen

Mer i ämnet