Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister Foto: TT

Nej till obligatoriskt estetiskt ämne på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

En riksdagsmajoritet röstade idag ned regeringsförslaget att återinföra obligatoriskt estetiskt ämne på gymnasiet. Beslutet var väntat, efter att Alliansen och SD i april gick ut med att de tänker stoppa förslaget.

– Jag är väldigt besviken. Riksdagen har sagt nej till viktiga reformer, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) till Kulturnyheterna.

Obligatoriska estetiska ämnen togs bort genom gymnasiereformen 2011 under den borgerliga regeringen. Istället kunde elever välja till dessa. Men eftersom andra ämnen ger mer meritpoäng har allt fler elever valt bort estetiska ämnen. Resultatet har blivit att estetiska ämnen helt försvunnit på en del skolor.

Oenighet om poängen

– Jag tycker att det är en mycket olycklig utveckling. Jag tycker att alla elever ska ges möjlighet att möta estetisk verksamhet. De ska klara sig i yrkesliv och vidare studier, men också som samhällsmedborgare som kan ta del av ett allsidigt kulturutbud, säger Anna Ekström.

– I ett läge där vi redan ser stora kvalitetsbrister i gymnasiet är det snarare fokus på de kunskaper man måste ha med sig för att ta sig in på arbetsmarknaden. Då är det (estetiska ämnen) en tveksam prioritering, säger Erik Bengtzboe, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.

För att kunna återinföra estetiskt ämne på alla nationella program måste man ta gymnasiepoängen någonstans ifrån, och det är här oenighet uppstått.

Slutarbetet skulle halveras

Enligt regeringsförslaget skulle gymnasiearbetet som idag omfattar 100 poäng halveras för att skapa utrymme för ämnet estetiskt uttryck på 50 poäng. Gymnasiearbetet är ett slutarbete som ska visa att eleven är redo för antingen fortsatta studier eller yrkesliv.

– Det förslag som har legat på bordet har inte varit tillräckligt bra. Man vill tvinga in 50 poäng på bekostnad av gymnasiearbetet som kraftigt riskerar att skada kopplingen till fortsatta studier och arbetsmarknad, säger Erik Bengtzboe.

– Regeringens bedömning var att 50 poäng är nog för att eleverna ska kunna uppnå de kunskaperna. Jag kan bara beklaga att Alliansen och Sverigedemokraterna sa nej till att skapa utrymme för estetiska ämnen i gymnasieskolan, säger Anna Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.