Gymnasieminister Anna Ekström.

Estetiska ämnen kan bli obligatoriskt på gymnasiet igen

Uppdaterad
Publicerad

Alla gymnasieelever ska undervisas i något estetiskt ämne under sin skolgång – det föreslår regeringen, som vill återinföra det förut obligatoriska estetiska valet.

2011 avskaffade den borgerliga regeringen det obligatoriska estetiska ämnet på gymnasiet. Allt fler elever har sedan dess valt bort ämnena frivilligt och i vissa skolor har det inneburit att de helt har försvunnit.

Kulturnyheterna kan nu bekräfta att den nuvarande regeringen har gått vidare med förslaget om att göra estetämnena obligatoriska igen.

”Viktigt för elevers utveckling”

– Bedömningen är att de estetiska ämnena är viktiga för elevernas utveckling och också viktiga för elevernas möjligheter att inte bara försörja sig utan också leva ett fullt liv som vuxna, säger Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister, till Kulturnyheterna.

Förutom att öka elevernas kreativitet anser regeringen även att de estetiska ämnena kan bidra till ökad förståelse för exempelvis källkritik.

– Det kan till exempel bidra till en fördjupad kunskap om hur en bild blir till. Vilka möjligheter det finns att manipulera bilder eller texter för den delen.

– De estetiska ämnena är både breda och djupa, och jag tror att människor behöver ha med sig ut i livet att inte bara matte, svenska, engelska och yrkesämnen – utan också estetiska ämnen – kan bidra till kreativitet och en fördjupad förståelse, säger Anna Ekström.

Kan bli verklighet hösten 2019

Riksdagen kommer att rösta om förslaget under våren, och regeringen har starka förhoppningar om att det det kommer att gå igenom. I så fall kommer estetiska ämnen att bli obligatoriska i gymnasiet från och med höstterminen 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.