I nuläget är ingen frihetsberövad misstänkt för mordet på Einár berättar SVT:s reporter Diamant Salihu. Foto: TT/SVT

Ett år efter mordet på Einár – så går utredningsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan den 19-årige rapparen Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm. Polisen har hållit närmare 350 förhör men i nuläget är ingen frihetsberövad misstänkt för dådet.  

– Folk såg maskerade personer som flydde från platsen men sedan körde utredningen fast, säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

– Man tror sig, enligt mina källor, veta vilka som ligger bakom. Men bevisningen räcker inte för att ens få dem häktade, säger Salihu.

Under året som gått sedan mordet på Einár har det emellertid skett en professionalisering bland åklagare och poliser när det kommer till att analysera digitala plattformar och musikvideor i utredningsarbetet – även om det i Einár-fallet än så länge inte gett resultat. 

– Man har blivit mycket mer kunnig jämfört med bara för ett, två år sedan. Utbildningsnivån har ökat kraftigt, säger Salihu.

Fler maskerar sig  

Polisen använder sig allt oftare av musikvideor i utredningar. Till följd av detta har Diamant Salihu noterat att fler rappare väljer att maskera sig på internet.  

– Det gör det svårare att koppla dem till olika nätverk och till brottslighet, säger han. 

I somras dömdes en svensk rappare för grovt vapenbrott efter att ha visat upp skarpladdade pistoler i en musikvideo. Nu pågår ett liknande fall, med bland andra en rappare och en musikvideoproducent som sitter häktade i Stockholm, vilket Expressen rapporterat om. 

Samtidigt har fler artister med kopplingar till kriminella gäng börjat maskera sig på sociala medier och i musikvideor.  

– Vi ser tydligt att rapparna maskerar sig mer än för bara några år sedan. För att göra det svårare för utredare och åklagare att kunna koppla dem till olika nätverk och till eventuell brottslighet, säger Diamant Salihu.

Hör SVT:s Diamant Salihu berätta om utredningsarbetet av mordet på Einár i klippet ovan.

Se ”Kulturnyheterna special: Ett år efter Einár” på SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.