Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Familjen berättar om Yahya Hassan i ny dokumentär Foto: DR

Ett år efter Yahya Hassans död – nu uttalar sig familjen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den danska poeten Yahya Hassan dog, 24 år gammal, uppstod en kulturdebatt om vem han var och vad han stod för. Nu, ett år senare, berättar poetens mamma och lillebror för första gången om sina perspektiv i en ny dokumentär.

– Jag hade suttit i fängelse och han åkte in och ut från psykiatrin, då hade vi några långa samtal om hans andra diktsamling, säger Yahya Hassans bror.

Det var Yahya Hassans närmsta familj som i slutet av april förra året bekräftade för medierna att han hittats död i sin lägenhet. Den 24 år gamla poeten hade hunnit ge ut två diktsamlingar som fått ett enormt genomslag och rosats av kritikerna, men också gett upphov till kontrovers och debatt då många tolkat innehållet politiskt.

Efter hans död har familjen varit tyst medan en het kulturdebatt om Yahya Hassans liv och gärning förts på både danska och svenska kultursidor.

Ett år senare kommer nu Danmarks radios nya dokumentär Yahya – Den fødte digter. I dokumentären uttalar sig för första gången Yahya Hassans mamma och lillebror om sin förlorade son och storebror.

– De upplevde ju så nära som det bara gick de episoder med våld i hemmet som förekom, säger Jonatan Jerichow som producerat dokumentären.

Har sparat alla böcker

Yahya Hassans mamma har sparat alla böcker som sonen hade i sin lägenhet. Hon säger att hon tittar på dem varje dag.

– Medierna fokuserade på hans uttalanden om politik och religion. Han kritiserade vår kultur, och han kritiserade den danska kulturen, man han var inte emot islam, som var hans religion.

– Jag hade önskat att han fått lika stort stöd när han var i livet som efter hans död, säger hon.

”Den bästa storebrorsan”

De sista åren i Yahya Hassans liv var präglade av missbruk, kriminalitet och psykisk ohälsa.

– Han blev pressad från myndigheternas sida, från polisen, från folket och så blev han pressad av sin egen vilja att prestera, säger Yahya Hassans lillebror.

Många trodde inte att han skulle ge ut en andra diktsamling eftersom hans liv blivit så kaotiskt.

– Jag hade suttit i fängelse och han åkte in och ut från psykiatrin, då hade vi några långa samtal om hans andra diktsamling. Jag hade skrivit några egna dikter för att motivera honom att fortsätta skriva, istället för allt det andra i hans liv som bara förstörde honom, säger Yahya Hassans bror.

Yahya Hassan tog med några av sin brors dikter i sin bok Yahya Hassan 2.   

– Det betydde enormt mycket för mig att han gav så mycket plats åt mig. Han var den bästa storebrorsan, säger Yahya Hassans bror.

Yahya Hassan har också betytt mycket för den danska samtidspoesin.

– Tusentals unga danskar har läst dikter för första gången i livet. En hel generation av danskar har fått upp ögonen för att dikter kan vara nåt annat än de trodde, säger dokumentärens producent Jonatan Jerichow.

SOS-Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer