Artisten Netta Barzilai vann Eurovision song contest 2018 och säkrade därmed årets ESC-tävling för Israels räkning. Foto: TT/AP

Eurovision-arrangörerna: Israel har garanterat deltagarnas säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen avfyrade de palestinska islamistiska organisationerna Hamas och Islamiska jihad ett hundratal raketer mot Israel, som svarade med med flyganfall mot mål i Gazaremsan. Europeiska tv-bolaget EBU, som arrangerar Eurovision i Tel Aviv i mitten av maj, är fåordiga om säkerhetsläget, men meddelar att arbetet med musiktävlingen fortsätter som planerat.

Under helgen avfyrades ett hundratal palestinska raketer mot Israel, som svarade med flygangrepp mot Gazaremsan. Enligt israeliska och palestinska myndigheter har minst 23 personer dödats i Israel och Gaza.

Den militära konflikten i regionen har trappats upp i den största omfattningen sedan 2014, men under måndagen kom de stridande parterna överens om ett eldupphör, enligt palestinska företrädare.

Eurovision närmar sig

Om två veckor är Eurovision Song Contest, det största årliga tv-evenemanget i Europa, tänkt att arrangeras i israeliska Tel Aviv. Arrangören EBU, den europeiska radio- och tv-unionen, är fåordiga om huruvida den upptrappade situationen kan komma att påverka musiktävlingen. För tillfället fortsätter arbetet med årets upplaga av ESC som planerat, meddelar man per mejl till SVT.

”Vi fortsätter att samarbeta med israeliska public service-bolaget KAN och landets civilförsvar för att garantera säkerheten för alla de som jobbar med eller kommer att besöka Eurovision Song Contest i Tel Aviv”, skriver Jon Ola Sand, projektledare för Eurovision Song Contest på EBU, till Kulturnyheterna.

Sand hänvisar till att EBU skrivit avtal med Israels regering där säkerheten för deltagarna garanteras, och att man tar säkerhetsfrågan på största allvar.

Vill inte kommentera säkerhetsläget

Men varken EBU eller den svenska Eurovision-delegationen vill ställa upp på en intervju om deras syn på säkerhetsläget eller om Eurovision-tävlingen kan komma att påverkas av raketattackerna.

”Vi håller koll på nyhetsläget, men har fullt förtroende för att värdlandets organisation och EBU ger oss besked om åtgärder behöver tas”, skriver Madeleine Sinding-Larsen, kommunikatör på SVT, i ett sms till Kulturnyheterna.  

Enligt EBU pågår arbetet med årets Eurovision-arrangemang enligt planerna, och har hittills inte påverkats av konflikten. Artisten John Lundvik, som tävlar för Sveriges räkning, befinner sig nu på plats i Tel Aviv för att repetera inför tävlingen som inleds den 14 maj.

I en intervju med nyhetsbyrån TT ger han sin syn på att ESC arrangeras i Israel i år.

– Det är klart att det är problematiskt, det är ett enormt laddat ämne. Alla har mycket att säga, politiska vindar blåser fram och tillbaka. Men jag vill ha så mycket osagt som möjligt, jag är där för att tävla i musik och det är där jag lägger min vikt, säger John Lundvik till nyhetsbyrån.

Avråder till resor till Gazas närområde

Med anledning av säkerhetsläget i landet avråder just nu utrikesdepartementet på sin hemsida från icke-nödvändiga resor till Israels närområde mot Gaza, upp till 40 kilometer. Tel Aviv ligger drygt 81 kilometer från Gaza.

– Avrådan ses över kontinuerligt med vår ambassad och generalkonsulat och alla på plats. Det är en samlad bedömning och den revideras hela tiden. Men den avrådan som är på hemsidan är den som gäller just nu, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör vid UD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer