Nu ska man få bua mot Ryssland även i tv, tycker Folkpartisten Bengt Eliasson. Foto: TT

Eurovision-censur tas upp i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Publikens burop mot det ryska bidraget byttes i tv-sändningen ut mot applåder. Nu uppmanar riksdagsledamoten Bengt Eliasson (FP) kulturminister Alice Bah Kuhnke att göra någonting åt censuren inför nästa års ESC-tävling

Det var vid poängutdelningen under lördagens Eurovision-final som publiken i arenan buade åt Polina Gagarinas ryska bidrag ”A million voices”. Programledaren Alice Tumler läxade upp de stridslystna fansen med uppmaningen att ”musiken borde vara överordnad politiken”.

”Friserar sanningen”

Men metoderna för att släta över de obekväma utropen stannade inte där. I tv-sändningen valde den internationella tv-unionen EBU, där SVT ingår, att maskera buandet med inspelade applåder.

Eurovision song contest 2015

– Det är en farlig väg att frisera sanningen på det här sättet. Sveriges Television har ett public service-uppdrag som går ut på att vara oberoende och opartiskt. Då ska man inte vara med och censurera sändningar, säger Bengt Eliasson (FP), ledamot i kulturutskottet.

Begär debatt

Han varnar för ett sluttande plan om inte frågan tas på allvar.

– Vad står näst på tur för censur? Ska man frisera till nyheterna eller stöpa om nöjesprogrammen så att de blir politisk korrekta?, säger Bengt Eliasson som nu begärt en interpellationsdebatt i riksdagen om frågan.

”Stå upp för öppenhet”

Där vill han ha svar gällande vad Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kommer att göra för att den SVT-arrangerade finalen nästa år kan sändas utan tillfixade sanningar.

– Hon är ansvarig för avtalet mellan SVT och staten och kan ta en diskussion kring vad avtalet innebär. Ministern har ett ansvar att stå upp för frihet och öppenhet.

Ministern: Bör hålla avstånd

Men ministern hälsar genom sin pressekreterare Kristoffer Talltorp att den som är missnöjd med SVT:s sändningar bör vända sig till Granskningsnämnden.

”Det är inte lämpligt om regeringen går in och börjar kommentera eller styra enskilda publicistiska beslut av SVT. Ett oberoende public service kräver att vi som politiker håller armslängds avstånd, annars är det inte fritt och oberoende.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2015

Mer i ämnet