Per Sundnes (till vänster) får sitta kvar i Norges ESC-jury trots att Wiktoria (till höger) fick lämna den svenska juryn mot samma bakgrund. Foto: Wikimedia commons/TT

Tveksamheter kring dubbla roller i Norges ESC-jury

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Wiktoria fick lämna den svenska ESC-juryn förra året då hon uttalade sig offentligt om bidragen i ett inför-program. I Norge sker nu samma sak men Per Sundnes, Norges motsvarighet till Christer Björkman, kommer att få sitta kvar i den norska juryn uppger Norges delegationschef Stig Karlsen för Kulturnyheterna.

”Vi har stort förtroende för den norska juryn” säger Stig Karlsen.

Sedan 2009 har vinnarna i Eurovision song contest utsetts genom att slå ihop tittarröster med juryröster från respektive land. Halva makten ligger hos tittarna och den andra halvan ligger hos en jurygrupp bestående av fem personer som på något sätt är aktiva inom musikindustrin.

Under 2016 skulle artisten Wiktoria vara en av medlemmarna i den svenska jurygruppen. Hon fick dock kliva av det uppdraget på grund av att hon också deltog i TV-programmet som sändes inför Eurovision song contest, där en panel gick igenom samtliga bidrag och gav sitt utlåtande om låtarna.

ESC 2017

Lisa Ajax tog över

Jurymedlemmarna ska arbeta enskilt, utan inflytande från övriga medlemmar, och eftersom Wiktoria redan hade gått ut med sina åsikter i TV-programmet ansåg projektledaren på SVT, Anette Helenius, att det var olämpligt att hon satt kvar i juryn. Istället tog artisten Lisa Ajax över Wiktorias plats.

Att delta i ett inför-program och även delta i en jurygrupp bryter inte direkt mot EBU:s regler. Men den svenska jurygruppens ledning ville undvika spekulationer om en parts inflytande på de andra medlemmarna.

Missa inte: Här är Robins konkurrenter i ESC-kvalet

Kommer att sitta kvar

Men i Norge bedömer de situationen annorlunda. Per Sundnes, som kanske närmast kan beskrivas som Norges motsvarighet till Christer Björkman, har deltagit i NRK:s inför-program ”Adresse Kiev” och nu kommer han att sitta med i den norska jurygruppen, vilket har fått fansidor på internet att spekulera i huruvida han kommer att få medverka i Norges jury. 

– Vi har diskuterat huruvida Per Sundnes medverkan i ”Adresse Kiev” är till skada för hans medverkan i jurygruppen men vi tror att det inte är det, säger Norges delegationschef Stig Karlsen till Kulturnyheterna.

”Ska vara neutral”

Enligt Stig Karlsen har den norska jurygruppen satts samman mot bakgrund av EBU:s regler och han framhåller att det Per Sundnes ska bedöma som medlem i juryn är artisternas nummer i Kiev, inte göra en bedömning utifrån de videos som presenterades i inför-programmet.

– Det finns väldigt många som på förhand uttalar sig offentligt om låtarna i Eurovision i medier, i bloggar och i sociala medier, säger Stig Karlsen:

– Den professionella juryns uppdrag är att vara neutral i förhållande till allt detta och använda sin expertis för att göra en solid individuell bedömning.

Wiktoria får dock en ny chans i år då hon är en av medlemmarna i den svenska juryn.

Den svenska juryn 2017

Michael Cederberg, programledare Sveriges radio

Wiktoria, artist

Maria Marcus, låtskrivare

Gustav Nils Uno Efraimsson, låtskrivare

Andreas Johnson, artist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet