The Mamas representerar Sverige i 2020 års ESC. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inget beslut om Eurovision i Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen höll kommunfullmäktige i Rotterdam ett möte om riskerna för smittspridning.

– Vi följer utvecklingen dag för dag just nu, säger Sveriges delegationschef Christer Björkman.

I Nederländerna infördes på torsdagen ett förbud mot folksamlingar större än 100 personer för att minska spridningen av coronaviruset. Förbudet gäller i första hand månaden ut, men om det förlängs kommer Eurovision Song Contest att påverkas.

Den 12 maj är staden värd för Eurovison song contest – ett evenemang som lockar tiotusentals besökare från flera olika länder – och arrangemanget är en av frågorna som står på agendan enligt lokala medier.

Enligt TT har Rotterdams kulturborgarråd Wethouder Kasmi sagt till tidningen Algemeen Dagblad att det är långt kvar och att man kommer utvärdera igen i mitten av april.

”Inte hört något om besked”

Sveriges delegationschef i Eurovision song contest, Christer Björkman sade till Kulturnyheterna under torsdagen att man fortfarande utgår från att evenemanget hålls som planerat.

– Vi följer utvecklingen dag för dag just nu, eftersom läget förändras så snabbt. Hittills agerar vi som att det ska bli av. Vi förhåller oss SVT:s interna policies och vad lokala myndigheter i Sverige säger i första hand, och efter det till vad Holland ska säga, säger han.

– Vi har inte hört någonting om ett besked idag, men det är ju logiskt att det kommer upp på agendan.

Nederländska tidningen AD spekulerar i vilka åtgärder som skulle kunna tillämpas om riskerna med att hålla ESC bedöms vara för stora. Till exempel skulle tävlingen kunna skjutas fram till hösten, eller hållas utan publik. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.