Foto: TT

Inga sammankomster med över 500 deltagare – så påverkas svenska evenemang

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten och regeringen vill stoppa alla evenemang med fler än 500 deltagare. Det påverkar stora delar av Sveriges kulturliv. Bland annat ställs Umeå littfest in. Kungliga Operan och Dramaten kommer att omboka publiken, så att inga föreställningar har fler än 500 personer i lokalen.

Littfest är Sveriges största litteraturfestival med 19 000 seminariebesök, 70 programpunkter och 150 inbjudna gäster

och har arrangerats i Umeå sedan 2007. Efter att Folkhälsomyndigheten nu avrått från tillställningar med fler än 500 besökare, ställs festivalen in.

Coronapandemin

– Vi har jobbat mot årets Littfest sedan förra året, så det är förstås väldigt tråkigt att festivalen inte kan äga rum. Men givetvis är samhällets hälsa det viktigaste, säger arrangör Elenor Nordström.

Konsertarenorna

Stockholm live ansvarar för Stockholms största arenor: Globen, Friends och Tele2, där både sportevenemang och konserter med artister som Tove Lo (26 mars), Sean Paul (3 april) och Danny Saucedo (4 april) hålls. Bolaget meddelar via mejl att de avvaktar med beslut.

”Även om vi och våra arrangörer varit väl förberedda så avvaktar vi nu beslut från regeringen och hur det slutgiltigt kommer att vara utformat innan vi svarar på specifika frågor om vad som kommer att hända från vårt och våra arrangörers håll”, skriver kommunikationsansvarige Daniel Stålbo.

Got event driver bland annat Ullevi, gamla Ullevi och Scandinavium i Göteborg.

– Vi har ju en beredskap för detta, det har ju varit fullt utvecklat i Europa. Vi har en dialog med arrangörerna. Respektive arrangör kommer att kommunicera kring sina evenemang, säger vd Lotta Nibell.

”Vi för en tät dialog med våra arrangörer och tittar på alternativa datum längre fram i tiden”, skriver Malmö arenas vd Karin Mårtensson i ett mejl.

Litteraturkryssning ställs in

Tidningen VI:s litteraturkryssning, som skulle ha arrangerats under tre dygn nästa vecka med över 2000 deltagare totalt, ställs in.

– Vi har ställt in litteraturkryssningen i mars men arbetar för att öppna nya datum i höst, säger Unn Edberg, chefredaktör för tidningen.

Deltagarna ska få tillbaka sina pengar.

Dramaten, operahus och museer

Dramaten kommer att omplacera och omboka publiken, så att inga föreställningar har fler än 500 personer i lokalen. Malmö Opera, Norrlandsoperan och Kungliga Operan gör likadant. Flera föreställningar är slutsålda och operahusen kommer att behöva avboka besökare för att följa restriktionerna.

Nationalmuseum begränsar antalet besökare från och med i morgon.

Det största lokalen i Stockholms konserthus har en kapacitet på över 1000 personer. Nu tvingas man se över den planerade Beethovenfestivalen som startar på onsdag den 18:e.

– Vi överväger att ställa in nu initialt, säger Stefan Forsberg, vd.

Tomma läktare

Även en rad olika idrottsvenemang hotas. Hockeyallsvenskan kan till och med komma att ställas in resten av säsongen.

Helgens matcher i svenska cupen och landskampen mellan Sverige och Ryssland på Friends arena den 28 mars kommer att spelas inför tomma läktare, meddelar Svenska fotbollförbundet enligt Aftonbladet.

Även SVT och TV4 påverkas. Tv-inspelningar ska den närmaste tiden genomföras helt utan publik.

Artikeln uppdateras. Kulturnyheterna har sökt biografägaren Filmstaden och konsertarrangörerna Live nation och Luger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet