Eurovision 2013 hålls i Malmö Arena

Uppdaterad
Publicerad

-Mångkulturella Malmö är den idealiska staden för det här internationella evenemanget, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

Så snart det blev klart att Loreen vann Eurovision började arbetet med att planera var i Sverige den stora musikfesten skulle hållas. Tidigt stod det klart att det stod mellan Malmö och Stockholm och det blev alltså Malmö som drog det längsta strået.

– Vi fick in väl genomarbetade förslag från både Stockholm och Malmö och det var verkligen inget lätt beslut, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC 2013.

Bäst format

Det som fick Malmö att vinna kampen om tävlingen var dels infrastrukturen men även att Friends arena bedömdes som stor och dyr. I Friends arena var det tänkt att 35 000 åskådare skulle få plats medan Malmö arena som mest tar emot 15 500 åskådare.

-Valet av Malmö bygger på en helhetsbedömning på den omgivning vi tror är bäst för just formatet Eurovision Song Contest, både vad gäller tv-programmen och kringarrangemangen. De senaste årens utveckling med större arenor och skenande kostnader är inte en hållbar modell för ESC och har inte gjort upplevelsen bättre.

Artister från 40 länder

Eurovision song contest hålls den 14-18 maj nästa år och artister från cirka 40 länder kommer delta. Malmö kommun är lyckliga över beslutet och ser fram emot musikfesten.

-Nu startar arbetet omgående med att skapa ett fantastiskt evenemang kring en av de största musiktävlingarna i Europa.  Vi är självfallet utomordentligt stolta och glada idag, säger Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Det är ännu inte klart när biljetter till Eurovision Song Contest kommer släppas men information ska komma i slutet på augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.