Eva och Ewas osannolika succé: ”De vill ha låten översatt till tyska”

Uppdaterad
Publicerad

De får brev från hela världen – och önskemål om att översätta låten till tyska.

Trots karriärer som sträcker sig över 50 år har Eva Rydberg och Ewa Roos aldrig varit med om något som liknar mottagandet av den helgalna ”Rena rama ding dong” i Melodifestivalen.

– Vi förstår ingenting, säger Ewa Roos.

Det var få som trodde att de skulle gå vidare från sin deltävling. Och det är nästan lika få som tror att de två veteranerna ska lyckas ta sig vidare från andra chansen på lördag.

Fler tittare än The Mamas

Men likaväl har Eva Rydberg, 77, och Ewa Roos, 71, tagit Melodifestival-publiken med storm. ”Rena rama ding dong” har efter två veckor redan fler spelningar på Spotify än Ewa Roos 60-talshit ”Vilken härlig dag”. Låten är dessutom den första, och hittills enda, av årets Melodifestivallåtar som tagit sig in på Svensktoppen. Och på Melodifestivalens officiella Youtube-kanal så är det Eva och Ewa som det tittas på allra mest. Efter bara två veckor har redan fler hunnit titta på ”Rena rama ding dong” än på The Mamas vinnarframträdande från finalen förra året.

Melodifestivalen 2021

– Folk tycker att det är en kanonlåt som sätter sig direkt. Och de blir inte av med dem, säger de. Men det kan inte vi hjälpa, säger Ewa Roos.

– Det är helt galet att den har satt sig så fruktansvärt. Vi trodde aldrig att det skulle gå så här långt. Vi trodde inte vi skulle komma med i Melodifestialen. Vi trodde inte att vi skulle gå vidare och vi tror inte att vi ska gå till final heller, säger Eva Rydberg.

Vill ha tysk översättning

Det är inte bara i Sverige som de mogna tjejerna gör succé. Enligt dem själva får de också en massa kärlek från utlandet.

– Det står på spanska, franska, det är från Kina och överalltifrån. Och de vill ha den översatt till tyska. Vi förstår ingenting. De säger att den utländska juryn skulle ge tolvor, säger Ewa Roos.

Har ni varit med om något liknande?

– Nej, det här är stort, säger Eva Rydberg.

– Det här är helt fantastiskt, i vår ålder också att få uppleva det här. Det är barn som knappt kan gå som dansar till den här plus på äldreboenden där de sitter i rullstolar och sitter och rör sig med armarna, säger Ewa Roos.

Trots succén: Blir ingen turné

Men succén till trots så väntar de inga turnéer efter Melodifestivalen.

Är det helt uteslutet med en turné efter pandemin?

– Ja, vi kan inte åka på turné med en låt. Det skulle jag inte orka heller, säger Eva Rydberg.

I stället blir det som vanligt för de två. Om coronapandemin så tillåter så hoppas de kunna ställa sig på scenen på Fredriksdalsteatern i sommar. Där ska de göra ”Pang i bygget”, hoppas de.

Så ni gör alla barn besvikna som hoppats få se er?

– Nej, säg inte så, de får komma till Fredrikdalsteatern, säger Eva Rydberg som basat över teatern sedan 1994.

– Vi får väl köra den som final-låt i Pang i bygget, säger Ewa Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2021

Mer i ämnet