Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag skrev det bästa manus jag kunde av Jerkers roman och skickade det till Ewan”, säger svenske långfilmsdebutanten Niclas Larsson. Se mer i klippet ovan. Foto: Lars Wiklund/SVT

Ewan McGregor om svenska rollen: ”Jag läste och tänkte 'jag måste spela den'”

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Niclas Larsson fick nej flera gånger när han försökte få svenska filmmanus gjorda till långfilm. Nu har hans amerikanska film ”Mother couch” premiär och han besöker Göteborg filmfestival tillsammans med huvudrollsinnehavaren Ewan McGregor.

Efter åtskilliga nej från bland andra Svenska filminstitutet skickade regissören Niclas Larsson ett manus baserat på Jerker Virdborgs bok ”Mamma i soffa” till skådespelaren Ewan McGregor via deras gemensamma agent.

– Jag skrev det bästa manus jag kunde av Jerkers roman och skickade det till Ewan, säger han.

Trots att manuset kom från en långfilmsdebutant säger Ewan McGregor att han blev eld och lågor när han läste.

– Ibland får man ett manus där man känner ”det måste bli jag som spelar den här rollen”. Varje sida jag läste tänkte jag bara ”vad pågår?”, säger han.

Aktuell med två filmer

På Göteborg filmfestival visas även filmen ”Bleeding love” som är skriven och producerad av McGregors äldsta dotter Clara McGregor. Hon spelar dessutom huvudrollen mot sin pappa.

Filmen handlar om en dotter med missbruksproblem och en far som lämnat familjen och skaffat en ny – det senare hände även i verkligheten och Clara McGregor skrev berättelsen delvis utifrån sin verkliga relation med pappa Ewan McGregor.

Filmen är regisserad av nederländsk-amerikanska Emma Westenberg, även hon långfilmsdebutant.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ewan McGregor om att spela i dotterns film: ”Den skrevs under en period när hon inte var så nöjd med mig och det var smärtsamt för oss båda”. Foto: Bleeding love/Lars Wiklund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.