Till vänster: karaktären Suzumiya Haruhi. Till höger: Gabriella Gomez, animespecialist. Foto: TT/Privat

Animeexperten om branden i Kyoto: ”Hårt slag mot industrin”

Uppdaterad
Publicerad

33 personer bekräftas döda på den japanska animestudion Kyoto Animation.

- Det är ett hårt slag mot animationsindustrin, säger Gabriella Gomez, som jobbar på Science fictionbokhandeln och är animeexpert.

– Det här är tragiskt och ett hårt slag mot animationsindustrin där det finns en tradition av tight samarbete. Många känner varandra och har jobbat med varandra. Detta kommer drabba alla som arbetar med anime hårt och det är sorgligt.

Gabriella Gomez jobbar på Science fiction-bokhandeln i Stockholm. Hon är chockerad över torsdagens brandattentat i Kyoto och försöker hitta ny information om vad det är som har hänt. Dödssiffran har under förmiddagen fortsatt att stiga.

Anime om söta flickor

Kyoto Animation är en av de stora producenterna av anime i Japan. Studion grundades 1981 men man fick sitt stora genombrott med serien The melancholy of Haruhi Suzumiya. Seriens andra säsong bestod av åtta nästan identiska avsnitt, men där tiden loopas, lite som i Måndag hela veckan. Konstnärligt och berättarmässigt djärvt för att vara anime, enligt Gabriella Gomez. Annars har Kyoto Animation främst gjort sig kända för historier om ”söta flickor som gör spännande saker”.

– De tar klyschiga ämnen men gör bra berättelser av dem. De har till exempel varit huvudanimatörer till långfilmen A silent voice. Den fick mycket uppmärksamhet för att den handlar om mobbning och har en döv huvudperson. Det är ovanligt i Sverige, men ännu mer ovanligt i japansk animation, säger hon.

Är de kontroversiella?

– Inte alls. Det finns ingen animationsstudio i Japan som är politiskt kontroversiell. Det är så dyrt att producera och bolagen tjänar sina pengar på merchandise. Därför måste man ha mycket reklam- och leksakspengar till produktionen. Manga är mer avantgarde, för det är billigare. Det finns serier med samhällskritik, men ingen av de som Kyoto animations har gjort är samhällskritiska. De gör serier för inbitna nördar, men som når en mainstreampublik och en jättestor marknad, säger Gabriella Gomez.

Ovanligt bra arbetsplats

Kyoto Animation har ett gott rykte i branschen och sägs vara en av de bättre arbetsplatserna för animatörer i Japan. I stora delar av industrin betalar man tecknarna per ritad ruta, men på Kyoto Animation är personalen fastanställd.

Sentai Filmworks, ett företag i Texas som köper in animefilmer, har startat en insamlingskampanj till stöd för Kyoani Animations anställda. Vid 14-tiden på torsdagen har de fått in över 400 000 dollar, närmare 4 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.