Elías García Martínez väggmålning ”Ecce Homo” år 2010, i juli 2012 och efter ”restaureringen”. Foto: Centro de Estudios Borjanos

Experter bedömer nya ”Ecce Homo”

Uppdaterad
Publicerad

Hela världen ser på när experter ska avgöra framtiden för den förstörda spanska väggmålningen ”Ecce Homo”. Samtidigt försöker stadsrådet att sopa undan skämten kring konsttabben.

Hela världen väntar spänt på nästa steg i följetongen kring den 80-åriga spanskan som förstörde konstverket ”Ecce Homo” i sin lokala kyrka. 1800-talsmålningen blev helt oigenkännlig efter att Cecilia Giménez hade försökt restaurera den på egen hand, och det helt nya Jesus-porträttet har blivit en av internets stora snackisar.

Nu finns det ett datum att se fram emot. Experterna har börjat undersöka målningen i kyrkan Santuario de Nuestra Senora de Misericordia, och om 15 dagar kommer ett beslut på hur man ska gå vidare med den oigenkännliga fresken. Det säger staden Borjas kulturchef, Juan María de Ojeda, enligt tidningen El País.

Spanjorska förstör 1800-talsfresk

Tre möjliga lösningar

Samma tidning beskriver tre möjliga utfall efter att experterna och konstnärens släktingar har sagt sitt: Antingen låter man målningen vara som den är, i Cecilia Giménez stil, eller täcker över den med en annan målning av originalkonstnären Elías García Martínez, som konstärens släktingar kan tänka sig donera – eller så sätter man igång en restaurering och försöker få fram originalet ”Ecce Homo” igen.

Samtidigt undersöker nu Borjas stadsråd om man kan varumärkesskydda ”Ecce Homo” i alla dess former, för att förhindra att någon utför ”opassande, felaktiga eller groteska” övergrepp på målningen eller på helgedomen och staden Borja.

En hyllande pannkaka

Det beslutet kan vara en reaktion på faktumet att hela internet flödar av tolkningar och skämt kring den nya ”Ecce Homo”. Namninsamlingar cirkulerar bland dem som tycker att den nya punkiga versionen av målningen ska få vara kvar. Dessutom har folk redan börjat tjäna pengar på snackisen. I fredags i Madrid kunde man till exempel köpa pannkakor med den världskända tabben målad i sylt och choklad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spanjorska förstör 1800-talsfresk

Mer i ämnet