Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Foto: TT

Expressen sparkar samtliga fotografer

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Expressen säger upp samtliga fotografer och bildredaktörer.

– Det var oväntat att hela bildredaktionen försvinner på det här sättet. Det är ju mycket specialkompetens som försvinner. Det går ju inte att sticka under stol med att det här påverkar kvaliteten, säger expressens bildchef Per Kagrell till Kulturnyheterna.

Över 60 tjänster

Totalt rör det sig om 62.5 tjänster, men då tappar även sporten och magasinen totalt 13 tjänster. Det uppger tidningen Resumé idag.

Enligt tidningen ska de anställda inte heller ha erbjudits några avgångsvederlag.

– Det är naturligtvis tråkigt när duktiga medarbetare på redaktionen och affärsavdelningarna tvingas sluta, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, till Kulturnyheterna.

Mattsson påpekar samtidigt att Expressen nu bara följer i många andra svenska tidningars spår när man skär ned på personalen.

”Svåra prioriteringar”

Hur påverkar det journalistiken att alla fotografer blir frilans?

– Expressen gjorde redan 2002 det strategiska, och då kontroversiella, valet att primärt arbeta med frilansfotografer och vi jobbar idag med många prisbelönta frilans. På senaste Årets bild-galan var det väl också Expressens bildreportage som vann flest priser? Vi har duktiga anställda fotografer, och därför var det ett tufft besked att ge idag. Tyvärr har vi tvingats till svåra prioriteringar.

Hur gör man en kvällstidning utan bildredaktör?

– Man har en 24/7-bemannad, förstärkt desk och till detta Expressen TV med både redaktörer och videojournalister – vi kommer ju, kort sagt, producera och publicera lika mycket bildjournalistik som tidigare men vi organiserar oss annorlunda på grund av de nya förutsättningarna.

Kommer bildredaktörer också jobba frilans?

– Nej, dessa specifika tjänster finns inte kvar från och med den 1 januari men vi kommer också fortsatt att ha fokus på en konkurrenskraftig bildjournalistik.

Andra gången på kort tid personal sägs upp

I september meddelade tidningens ledning att 50 redaktionella tjänster kommer att försvinna. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kommenterade då uppsägningarna i en intervju med Kulturnyheterna:

– Det är klart, menar jag, att det finns en direkt koppling mellan den journalistik man publicerar och den journalistik som man har möjlighet att producera. Det är klart att den journalistiska leveransen kommer bli mindre jämfört med tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet