Thomas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Expressen. Foto: Scanpix

Expressen fälls för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och två av hans medarbetare fälls för vapenbrott av Malmö tingsrätt.

En reporter på tidningen köpte vapen ”undercover”, för att visa hur lätt det var att köpa vapen i Malmö. Mattsson döms för anstiftan till vapenbrott, en nyhetschef på  tidningen döms för medhjälp till vapenbrott och reportern döms för vapenbrott, enligt tingsrätten.

De döms till villkorlig dom och dagsböter.

Expressen fälls för vapenbrott

Hur kommenterar du domen?

– Det känns lite konstigt att, samma vecka som Malmö tingsrätt prövar om den misstänkte serieskytten gjort sig skyldig till mord, så fälls Expressen för ett reportage om illegal vapenhandel där vi vill undersöka de förhållanden som var aktuella när den här serieskytten härjade i Malmö, säger Thomas Mattsson till Sveriges Television.

Mattsson varnar samtidigt för att domen kan innebära att journalister undviker att göra en viss sorts reportage.

– Man blir rädd för att fler åklagare ska försöka beivra journalistiska gärningar.

Vapenaffär tog fem timmar

Tidningens vapenköp gjordes den 24 oktober 2010, då en misstänkt serieskytt härjade i Malmö och polisens uttalande om att ”staden flödar över av vapen”.

Expressen fick idén att kontrollera hur pass lätt det egentligen var att få tag i ett vapen. Uppdraget gick till reportern Diamant Salihu, som efter fem timmar lyckades komma över en 7,65 millimeters pistol av märket Crvena Zastava. Vapenköpet slogs upp stort i tidningen, men det inköpta vapnet lämnades till polisen.

Expressen: Samhällsviktig journalistik

”Det här är undersökande journalistik som är samhällsviktig”, sade Thomas Mattsson i en kommentar när åtalet väcktes i november förra året.

Expressen har hävdat att det var journalistiskt försvarbart att försöka ta reda på om det flödade illegala vapen i Malmö, något som påstods av polis och politiker.

Tingsrätten har valt en mildare påföljd eftersom vapnet frivilligt överlämnades till polisen, enligt domen.

Enligt Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling är domen ”ovärdig ett demokratiskt samhälle”. Nordling skriver på SVT:s debattsida att det ” ingår inte en åklagares roll att pröva journalistikens roll i vårt samhälle”.

Försvarar domen

Tingsrätten har gjort en bedömning om informations- och yttrandefriheten mot bestämmelserna i vapenlagen, om det kan vara befogat att inneha ett illegalt vapen för att skriva reportage. Utrymmet är synnerligen begränsat för en sådan intresseavvägning eftersom vapenbrott normalt ger fängelse, anser tingsrätten.

Lagman Eva Wendel Rosberg, som varit ordförande i målet, säger att utgångspunkten för rätten har varit att yttrande- och informationsfriheten är grundlagsskyddade rättigheter och att Europakonventionen ska ges en så vidsträckt tolkning som möjligt.

”Även med den utgångspunkten är det dock inte fritt fram för journalister att begå brott i syfte att skriva ett reportage”, säger hon i en kommentar.

Överklagan att vänta

Thomas Mattsson vill att fallet tas vidare och prövas även i hovrätten.

– Vi kommer naturligtvis vilja få det här prövat i en högre instans, säger han till SVT.

Fakta: Brott eller journalistik?

Den 24 oktober 2010 köpte Expressen ett illegalt vapen, en pistol i Malmö.

Syftet var journalistiskt: Att undersöka hur lätt det var att få tag i vapen.

Efter drygt ett års utredning väcktes åtal mot reportern för vapenbrott, medan två chefer åtalades för anstiftan.

Rättegången hölls i Malmö tingsrätt den 17-18 april 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Expressen fälls för vapenbrott

Mer i ämnet