Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Foto: TT

Expressen-journalister dömda i HD

Uppdaterad
Publicerad

De ville visa hur lätt det var att skaffa illegala vapen i Sverige – Nu döms journalisterna för vapenbrott. Men Expressens medarbetare slipper fängelse eftersom syftet var gott, enligt Högsta domstolen.

Högsta domstolen har nu avgjort fallet där en reporter på Expressen i journalistiskt syfte köpte ett illegalt vapen i Malmö 2010. HD anser att vapenköpet är ett brott, men sänker straffen till endast dagsböter.

Dömdes för tre år sen

Malmö tingsrätt dömde 2012 en reporter, en arbetsledare och chefredaktören Thomas Mattsson till villkorlig dom och dagsböter för vapenbrott, anstiftan respektive medhjälp till brottet. Domen fastställdes året därpå i hovrätten. Journalisterna överklagade till HD och yrkade i första hand frikännande dom och i andra hand lägre straff.

Gott syfte

HD anser att det är fråga om ett vapenbrott av normalgraden. Enligt praxis brukar påföljden då normalt bli fängelse. Men då domstolen har tagit hänsyn till det publicistiska syftet som en förmildrande omständighet sänks straffen till 80 dagsböter, på olika belopp, för samtliga.

I en skriftlig kommentar skriver Thomas Mattsson att han inte läst domskälen ännu, men att reportaget ”var ett exempel på en samhällsviktig journalistik som tydliggör skillnaden mellan publicistik och juridik. Intressekonflikter hör nyhetsförmedlingen till”.

Expressen överväger nu att begära prövning i Europadomstolen, enligt tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.