Sparkrav på Expressen Foto: TT

Expressens sparkrav: 40 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Expressen måste spara 40-45 miljoner kronor i höst, enligt uppgifter till Kulturnyheterna. Hälften av dessa besparingar ska ske inom det redaktionella arbetet, och tio tjänster försvinner från Expressen TV.

– Det är väldigt dystert, säger Jan Spångberg, fackligt förtroendevald vid tidningen.

Källor till Kulturnyheterna uppger att alla anställda på Expressen, som ägs av Bonnier news, kallades till ett möte under eftermiddagen.

Där framkom det att tidningen måste genomgå besparingar på 40-45 miljoner under hösten, varav hälften ska ske redaktionellt.

Enligt uppgifterna kommer det inte att innebära stora personalneddragningar, men det ska vara otydligt på vilket sätt personal, och framför allt bemanningsanställda drabbas.

– Det är klart att de bemanningsanställda blir drabbade. Det här bemanningssystemet funkar ju som ett dragspel, och en massa unga duktiga journalister kommer att få sina kontrakt avslutade, säger Jan Spångberg, fackligt förtroendevald på Expressen och medlem i tidningens styrelse, till Kulturnyheterna.

Tio tjänster kommer att försvinna från Expressen TV. Även ett stort 75-årsfirande för tidningen ställs in med anledning av besparingarna.

Mindre annonsintäkter

Anledningen till de stora neddragningarna ska enligt Jan Spångberg vara en kraftig nedgång i annonsintäkter sedan i våras.

– En av de annonskategorier som vikt ner sig mest är spelannonser som kvällstidningarna har haft mycket av, säger han.

Vidare framkom det under mötet att SVT:s tidigare vd, Eva Hamilton, tar plats i Expressens styrelse.

I juli kom beskedet att tidningens mångårige chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson lämnar jobbet. Senare skrev branschtidningens Dagens media en artikel om att Mattsson tvingades bort från chefredaktörskapet, bland annat efter en dyr och inte särskilt lönsam satsning på tv. Thomas Mattsson själv har dock aldrig bekräftat att så skulle vara fallet.

Kulturnyheterna söker Anders Eriksson, chef för Bonnier news.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.