Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om Kanye Wests anitsemitiska uttalanden och vad konsekvenserna kan bli när konspirationsteorier sprids. Foto: Michael Wyke/AP/TT

Extremistgrupper tar parti för West efter antisemitiskt uttalande

Uppdaterad
Publicerad

En rad företag har tagit sin hand från megastjärnan Kanye West efter de senaste veckornas antisemitiska skandaler.

Men olika extremistgrupper ger rapparen sitt stöd.

– Det ligger i sakens natur, alla extremister har antisemitismen gemensamt, säger Christer Mattsson vid Segerstedtinstitutet.

Kanye West – eller ”Ye” som han nu kallar sig – ses som en av hiphopvärldens största och har varit banbrytande inom flera genrer i decennier.

– Hans inflytande på populärkulturen är väldigt stort. Alla artister jag pratar med, oavsett vad för slags musik de gör, har en favoritlåt med Kanye, säger Tina Mehrafzoon, musikjournalist på P3.

”Han har uppenbara fantasier om judar”

Men de senaste veckorna har rapparen uppmärksammats för en rad antisemitiska uttalanden. Han har bland annat skrivit på Twitter om att den judiska befolkningen ska utsättas för Defcon 3, en term för den amerikanska militärens beredskapsgrad.

Trots att det är oklart exakt vad West menar med sitt inlägg har flera bedömare tolkat den som hotfull och antisemitisk.

– Han har uppenbara fantasier om judar som maktfullkomliga, som en homogen grupp som försöker kontrollera världen, säger Christer Mattsson.

Nazisthälsning vid motorväg

Några dagar efter inlägget på Twitter fotade flera privatpersoner en banderoll som satts upp vid en motorväg i närheten av Los Angeles. Där stod det att ”Kanye West har rätt om judarna”, och flera personer som står vid banderollen ser ut att göra Hitlerhälsning.

Också flera andra grupper har uttalat stöd för artisten, både svarta separatister och islamister, säger Christer Mattsson.

– Det ligger i sakens natur. Alla extremister har antisemitismen gemensant – de har alla judarna som ultimat fiende.

Hur gick egentligen Kanye West från hyllad musikkonstnär till hårt kritiserad för sina hatiska utspel? Se sammanfattningen av världsartistens utveckling mot allt mer extrema sammanhang – och hör hur antisemitismen kan ta sig uttryck i dag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.