Kanye West under modeveckan i Paris. Foto: JULIEN DE ROSA/TT

Kritikstorm mot Kanye West efter antisemitiska utspel

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har rapparen Kanye West fått sina konton låsta på både Twitter och Instagram efter att ha uttalat sig antisemitiskt, rapporterar flera internationella medier.

Under den senaste veckan har kontroverser där Kanye West varit inblandad avlöst varandra.

Det började under modeveckan i Paris drog Kanye West, som numera går under namnet Ye, till sig mycket uppmärksamhet och kritik efter att ha gått klädd i en t-shirt med texten ”White Lives Matter”. En fras som den internationella organisationen Anti-defamation league, vars syfte bland är att stoppa förtal mot det judiska folket, kallat för hatisk.

Anklagar kollegan för att vara kontrollerad av judar

Tröjan och en rad efterföljande tweets anklagas nu för att vara antisemitiska, rapporterar bland annat The New York Times. Branschkollegan Sean Combs, känd under artistnamnet P Diddy, kritiserade också tröjan i en video på sociala medier.

Något som fick Kanye West att dela bilder av en sms-konversation med Combs där han påstår att han är ”kontrollerad av judar”.

På Twitter har han även skrivit att han ska tillämpa ”def con 3 på judiska människor”, som är en referens till USA:s försvars beredskapsnivå ”defcon”.

Även komikern Sarah Silverman har besvarat Wests utspel.

”Kanye hotade judar på twitter och det trendar inte ens? Varför är det mest judar som höjer rösten mot antisemitism? Tystnaden är så högljudd” skriver hon på Twitter.

Instagram och Twitter har sedan dess tagit bort publiceringarna och rapparens konto har låsts på obestämd tid men inte tagits bort. Klädmärket Adidas har även meddelat att man kommer ”se över samarbetet” med Kanye Wests eget märke ”Yeezy”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.