Se Rosa mannens glädje över att ha fått tillbaka sin youtubekanal. Foto: SVT

Fansen räddade Rosa mannen: ”Har mina rosa soldater”

Uppdaterad
Publicerad

I början av november stängdes Rosa mannens Youtube-kanal, som laddar upp tv-historia, ned för andra gången på ett år. Nu meddelar dock nostalgifantasten att kontot åter är aktiverat.

– Känns underbart, säger han till Kulturnyheterna.

Sedan 2006 har Rosa mannen agerat öppet arkiv åt sin följare och laddat upp stora mängder tv-historia. Men det har inte alltid gått helt smärtfritt, tidigare i november stängdes kanalen ned då den anmälts för upphovsintrång flera gånger.

Klippen i fråga rörde sig om konserter med rockstjärnan Bryan Adams och den serbiska sångare Dorde Balasevic som anmäldes av det brittiska antipirat-företaget ”Web sheriff” och det serbiska företaget Balbelo, som representerar Balasevic.

Fansen till undsättning

Men efter bara drygt en vecka är kanalen med 37 000 följare tillbaka på plattformen, det efter att Rosa mannen kommit överens med anmälarna om att ta bort klippen i fråga.

– Allting är tillbaka, allting är som förr igen. Underbart, säger Rosa mannen.

En avgörande anledning till att konflikten kunde lösas menar Rosa mannen är sina följare, som han vid avstängningen uppmanade höra av sig till anmälarna för att få dem dra tillbaka nedstängningen. Han berättar att flera ringt, mejlat och skickat brev till företagen där de berättar hur viktig kanalen är för dem.

– Jag har mina rosa soldater där ute som hjälper mig.

”Mer rädd nu”

Hänger inte hela ditt livsverk på en väldigt skör tråd när du inte har rättigheterna till det du laddar upp?

– Jo, det är klart. Jag är mer rädd nu än innan kanalen gick ner för en andra gång. Så jag måste hitta på en lösning där jag kan jobba på flera plattformar samtidigt. Så om en faller finns allt på ett annat ställe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.