Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rosa mannens förhoppningar för att få igång kanalen igen är inte höga – se varför i klippet. Foto: SVT

Rosa mannen: ”Känns jättejobbigt när jag lagt 16 år på det här”

Uppdaterad
Publicerad

Den populära Youtube-kanalen Rosa mannen har tvingats stänga ned. Det är andra gången sedan 2021 kontot, som gjort sig känt för att ladda upp glömd tv-historia, stoppats.

I över 15 år har Rosa mannen gått igenom mängder av gamla VHS-band för att hitta guldkorn i den svenska tv-historien. Allt för att ladda upp det på sin Youtube-kanal.

Men under fredagen stängdes kanalen ner efter att ha anmälts för upphovsrättsintrång. Vem eller vilka som gjort anmälan vill Rosa mannen inte kommentera förrän han gett vederbörande en chans att svara på hans frågor.

– Jag har lagt ner 16 år på min kanal, gått igenom 40 000 videoband. Det är så mycket tid och kärlek som jag lagt ned och att mina klipp inte ska finnas tillgängliga för allmänheten känns jättejobbigt, säger han till Kulturnyheterna.

Enligt Rosa mannen handlar det om mellan fem till sex tusen videor som nu otillgängliggörs. Men de är inte borta för alltid, han berättar att han har ungefär 30 hårdiskar hemma med allt material sparat på.

Andra gången på kort tid

Våren 2021 stängdes nostalgi-kanalen av upphovsrättsliga skäl, men startades efter en kort tid igen. Den här gången är han dock inte lika hoppfull.

– Det är mycket värre nu för jag känner inte till den här anmälaren och den kommer inte från Sverige, så det känns som man har mycket mindre chans att påverka.

Om kanalen går att få upp igen tänker Rosa Mannen fortsätta gå igenom videoband och ladda upp guldkorn.

Och om det inte går att få liv i den igen?

Det är en jättejobbig och svår fråga. Tankarna går väl att jag kanske lägger ner och inte fortsätter, eller att jag startar ett nytt konto någon annanstans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.