Tv-bolaget Nent Group bakom nedsläckningen av Rosa Mannen

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan släcktes den populära Youtubekanalen Rosa Mannen ner.

Anledningen är att mediebolaget Nordic Entertainment Group, Nent, anmält kanalen för att ha lagt upp upphovsrättsskyddat material.

– Jag kan utan tvekan ta bort de här klippen. Men de svarar inte på mitt mejl, säger Rosa mannen, som inte vill uppge sitt riktiga namn.

I över 15 år har Rosa mannen publicerat tusentals Youtube-klipp från konserter och gamla tv-program. Ofta har det handlat om mer eller mindre bortglömda pärlor, som med tiden nått en miljonpublik.

Kanalen blev snabbt kultförklarad av många Youtube-användare.

Men för en vecka sedan släcktes den plötsligt ned. Alla videoklipp är borta.

– Jag tänkte ”skit”. 15 års arbete var förgäves och borta för alltid, sade Rosa mannen i en intervju med SVT.

Anledningen till att Youtube stängt ner hans kanal är att Nent Group, som bland annat tillhandahåller tv-tjänsterna Viaplay och Viafree, har anmält fem klipp som de äger rättigheterna till.

Det rör sig om utdrag från diskussionsprogrammet Mänskligt i TV3 från 1996-1998.

”Inte hört ett knyst”

Rosa Mannen har tidigare varit med om att upphovsrättsägare har hört av sig till honom med önskemål om att han ska ta ned deras material.

Klippen har då plockats bort och Rosa Mannen har kunnat arbeta vidare. Men den här gången är det annorlunda.

Han har han förgäves sökt Nent group för att erbjuda sig att ta bort klippen.

– Jag hörde av mig i tisdags med ett mejl och vädjade till dem att ta bort sin anmälan mot min kanal. Men jag har inte hört ett knyst från dem.

Du är beredd att gå dem till mötes?

– Ja, jag vill ju ha tillbaka min kanal.

Vad tänker du om att du faktiskt lägger upp upphovsrättsskyddat material fritt på Youtube?

– De kommer aldrig använda materialet till någonting. Jag förstår inte på vilket sätt jag skulle förstöra för dem. Det har ju sänts en gång på tv och har aldrig repriserats sedan dess. Dessutom har de ingen vettig play-kanal.

”Personer i utsatt position”

Susanne Nylén, presschef på Nent Group, vill inte ställa upp på intervju eller svara på varför man inte har återkommit till Rosa Mannen.

I ett mejl skriver hon att Youtube får svara på varför de valt att stänga ner Rosa mannens kanal men att man har ”förtydligat” för Google att kanalen har publicerat upphovsrättsskyddat material.

”Vi förbehåller oss rätten att själva välja när, var och hur vårt upphovsrättsskyddade material används. I det här fallet har kontot lagt upp gammalt inspelat material med personer i utsatt position vars livssituation har förändrats sedan programmen sändes, material som vi själva har valt att inte publicera, bland annat av hänsyn till dem.”

Kulturnyheterna har sökt Google som äger Youtube.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.