Se intervjun med Daniel ”Rosa mannen” Johansson. Foto: TT

Youtubekanalen Rosa mannen har stängts ner: ”15 års arbete förgäves”

Uppdaterad
Publicerad

I 15 års tid har Youtubekanalen Rosa mannen laddat upp svenska konsertklipp och gamla tv-program. Nu är allting borta.

– Jag tänkte ”skit”. 15 års arbete är förgäves och borta för alltid, säger han.

I mitten av 00-talet började Rosa mannen (som inte vill uppge sitt riktiga namn) ladda upp material på den nyöppnade videoplattformen Youtube.

Genom åren har han sedan publicerat tusentals klipp från konserter och tv-program. Ofta har det handlat om mer eller mindre bortglömda pärlor, som med tiden nått en miljonpublik.

Kanalen blev snabbt kultförklarad av många Youtube-användare.

– Jag har sett mig som en kulturbevarare. Genom min kanal har många människor upptäckt kultur som de inte hade hittat annars, säger han.

”Allt var borta”

Det har hänt att rättighetsinnehavare hört av sig och bett honom plocka ned material som han inte äger rättigheterna till.

Enskilda klipp har tagits bort och Rosa mannen har kunnat arbeta vidare.

Men i fredags morse tog det stopp.

– En person hörde av sig till mig och frågade: ”Vad har hänt med din kanal?”. Jag gick in på Youtube och såg att allt var borta.

”Förstör inte för någon”

Anledningen är att en rättighetsinnehavare anmält Rosa mannen för att ha lagt upp fem klipp från ett gammalt tv-program på TV3.

– Jag tänkte ”skit”. 15 års arbete var förgäves och borta för alltid. Nu ska jag kontakta anmälaren och försöka få honom att dra tillbaka sin anmälan.

Hur ser du på anklagelserna om upphovsrättsintrång?

– Jag lägger upp saker som aldrig kommer att bli föremål för försäljning. Jag förstör inte för någon. Jag driver snarare på ett kulturintresse.

Namnet kommer från rosa kläder

Klippen som legat på Rosa mannens kanal finns fortfarande sparade på hans hårddiskar.

Men arbetet med att ladda upp dem på Youtube igen är enormt, säger han.

– Jag vet inte vad som händer nu. Förhoppningsvis får jag tillbaka mitt konto och kan fortsätta som förut. Annars finns det idéer om alternativa plattformar. Men ingenting konkret ännu. 

Varför kallar du dig Rosa mannen?

– För 20 år sedan började klä mig helt och hållet i rosa kläder. Allt var rosa: skor, jacka strumpor, byxor. Då tyckte jag att namnet passade, det var så jag var känd i min hemstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.