”Poängen för Amazon med att göra världens dyraste tv-serie är kanske inte att få så många som möjligt att gilla den”. Foto: Elizabeth Watson, TT

Fantasykännarna: Strömningstjänsterna tömmer genren på innehåll

Uppdaterad
Publicerad

”Maktens ringar” på Amazon, ”Sandman” på Netflix och ”House of the dragon” på HBO. Strömningstjänsterna pumpar in stora pengar i fantasygenren just nu och det är tacksamt med universum som publiken känner igen. Men de som länge uppskattat genren ger inte mycket för storsatsningarna.

Victoria Greve, redaktör på SvD Kultur, skrev en text om att hon saknar tiden när fantasy var lite skamligt.

– Jag saknar när berättelserna drevs fram av berättandet. Poängen för Amazon med att göra världens dyraste serie kanske inte är för att alla ska älska den, utan för att få så många som möjligt ska att registrera ett konto för att köpa deras andra produkter.

Sara Bergmark Elfgren, som bland annat är en av författarna bakom ”Cirkeln”, är inte heller helt nöjd och tycker att manusen skyndas fram.

– Det blir ganska färglöst innehåll. Väldigt mycket är extremt mediokert, säger hon.

Fantasyförfattaren Annah Nozlin är mer positiv, men hoppas att smulorna från streamingbordet kommer att spilla över även på litteraturen.

– Det jätteroligt (med den stora publiken) men jag hoppas att de hittar vägen till litteraturen också, vi väntar på att den skjutsen ska komma, säger hon.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.