En scen filmas i en aula på Lidingö. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fantasysuccén ”Cirkeln” färdiginspelad

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska fantasyromanen ”Cirkeln” har sålt i nästan 180.000 exemplar i Sverige och översatts till 25 språk. Ungdomsboken håller just nu på att filmatiseras och det blir en specialeffektfylld film med en budget på 40 miljoner kronor.

Det är den näst sista inspelningsdagen av filmatiseringen av den hyllade svenska fantasyboken ”Cirkeln” och i en skolaula på Lidingö ska bokmagi bli filmmagi.

– Det handlar om en liten stad som inte finns som heter Engelsfors och ligger i Bergslagen. I den här staden bor det ett gäng tonåringar som är väldigt olika, men det visar sig att de har mer gemensamt än vad de tror. De blir nämligen kallade till en övergiven folkpark en natt och får reda på att de är utvalda häxor, säger författaren och manusförfattaren Sara Bergmark Elfgren till SVT.

Höga förväntningar

Ungdomsboken är skriven av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Hon har därefter tillsammans med regissören Levan Akin omarbetat materialet till ett filmmanus.

”Cirkeln” är den första delen i en trilogi som sammanlagt har sålt i drygt 340.00 exemplar bara i Sverige, och förväntningarna på filmen är enorma.

– Jag tror nog att en person som har läst boken en gång kommer att tänka att, ”jaha, det är väldigt likt boken”. Men en person som läst boken 20 gånger kommer se många fler saker som vi har ändrat, säger Sara Bergmark Elfgren.

40 miljoner i budget

Ett tag såg det ut som om filmen aldrig skulle bli av, när författarna och det filmbolag som köpt rättigheterna, inte kom överens. Men så gick ABBA-Benny Andersson och hans son Ludvig Andersson in med pengar och sedan i mars har det filmats i bland annat i Vuollerim, Nykvarn och Grängesberg. Budgeten ligger på 40 miljoner kronor.

– Den utspelar sig ju i Sverige idag, samtidigt som den har de här fantasyelementen och det övernaturliga och det är väldigt kul. För man är väldigt van vid att se det i amerikanska filmer, men man är lite trött på att se New York trashas. Det var det som jag kände, blanda annat när jag läste boken, att: ”Wow, det här skulle kunna bli en väldigt häftig film för ögat”, säger regissören Levan Akin.

Cirkeln inte sluten

De sex huvudkaraktärerna valdes ut bland tusentals sökande och alla utom en skådespelerska gör filmdebut.

Filmbolaget vill inte att skådespelarna intervjuas ännu, det får vänta till premiären den 18 februari nästa år. Men cirkeln sluts nog inte i samband med premiären, det är ju en trilogi det handlar om.

– Om det går bra för ”Cirkeln” så ska vi nog göra både ”Eld” och ”Nyckeln” också, alla vill det. Jag sitter och skriver på manus just nu, faktiskt precis just nu i rummet intill. Så vi hoppas att det blir av, säger Sara Bergmark Elfgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer