”Fantomen på operan” lämnar Broadway

Uppdaterad
Publicerad

Efter 35 år och 13 981 föreställningar lämnar ”Fantomen på operan” slutligen Broadway. Inför finalen den 16 april träffade The New York Times några ”phans” som sett ”The Phantom” så ofta de kunnat och som nu har sorg.

Bland dem finns Katie Yelinek, bibliotekarie i Pennsylvania, som sett ”Fantomen på operan” 69 gånger.

– Jag kan ärligt säga att jag format mitt vuxna liv kring att se ”Fantomen”, förklarar hon.

Katie Yelinek är långt ifrån värst. 27-årige Wallace Phillips berättar att han kom upp i ofattbara 140 föreställningar sist han räknade. Han har studerat konst och drömmer om att göra sin egen animerade version av ”Fantomen på operan”.

”Beroendeframkallande”

Patrick Compton, ett vakthavande befäl från Kentucky, brukar klä ut sig till Fantomen och har också tagit kurser för att lära sig sjunga musikalens sånger, berättar han och beskriver musikalen som ”beroendeframkallande”.

Italienske Alessandro Bertolotti från Codogno, en stad söder om Milano, har sett ”Fantomen” cirka hundra gånger, men i olika uppsättningar i olika länder, däribland Sverige.

– Av alla musikaler jag sett kommer ”Fantomen” alltid att vara den mest fascinerande och engagerande, den är en del av mig nu, säger han.

Återhämtade sig inte efter pandemin

Efter att ha varit en av Broadways mest framgångsrika långkörare drabbades ”Fantomen på operan” av stora ekonomiska förluster under pandemin, rapporterar New York times. Utebliven turism och inflation gjorde återhämtningen svår.

När slutföreställningarna annonserades sköt dock försäljningssiffrorna i höjden.

– Jag tror inte någon trodde att Fantomen skulle avsluta med den smäll som den har gjort. Och kanske kan den komma tillbaka, sade kompositören Andrew Lloyd Webber på finalföreställningen.

Fakta: Fantomen på operan

”Fantomen på operan”, ”The Phantom of the Opera”, är en musikal med musik skriven av Andrew Lloyd Webber och sångtexter av Charles Hart.

Musikalen är fritt baserad på den franska romanen med samma namn av Gaston Leroux. Boken handlar om den vackra sopranen Christine Daaé som uppvaktas av en allt mer besatt, mystisk och maskerad man som bor vid en underjordisk sjö under L'Opera Garnier i Paris.

Musikalen hade premiär på West End i London 1986 och på Broadway i New York 1988. Uppsättningen i New York regisserades av Harold Prince, och i huvudrollerna sjöngs av Sarah Brightman och Michael Crawford.

Redan 1986 vann den Olivier Award och två år senare Tony Award för bästa musikal.

Föreställningen är den musikal som gått längst på Broadway. 2012 firade man den 10 000:e föreställningen.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.