Fares Fares är aktuell i Sveriges Oscarsbidrag ”A boy from heaven” med regi av Tarik Saleh. Foto: TT/EPA/Boy from heaven

Fares Fares får hederspris på Stockholms filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Fares Fares tilldelas hedersutmärkelsen Stockholm Achievement Award vid årets filmfestival.

– Hans rolltolkningar och personlighet har alltid lyckats fånga publiken och våra hjärtan, säger Beatrice Karlsson, programchef på Stockholms filmfestival.

49-årige Fares Fares har synts i allt från de svenska komedierna ”Jalla! Jalla!” och ”Kopps” till stora amerikanska satsningar som ”WestWorld” och ”Rogue One: A Star Wars Story”.

Nu är han aktuell i Sveriges Oscarsbidrag, ”A boy from Heaven”, som Ibrahim, en medlem i Egyptens underrätelsetjänst.

”Sammanbiten och bottenlöst hård”

För sin arsenal av tv- och filmroller får han nu Stockholm Achievement Award med en motivering från juryn som lyder:

”Med den djupa bekymmersrynkan – sammanbiten och bottenlöst hård – har han en rad råbarkade gestalter i bagaget. Men hans breda leende, charm och glimt i ögat vittnar om ett register som spänner långt vidare och en framställning alltid med bibehållen stor integritet”.

Sam Mendes prisas

Även regissören Sam Mendes får ett hederspris på filmfestivalen. Den 57-årige britten får tar emot Stockholm Visionary Award under festivalen. Han fick en Oscar för sin debutfilm ”American beauty” och har sedan dess bland annat regisserat Bondfilmerna ”Skyfall” och ”Spectre”, samt krigsdramat ”1917”.

Mendes kommer till festivalen med ”Empire of light”, som utspelas i en brittisk kuststad på 1980-talet och beskrivs som en kärleksförklaring till filmen.

Hör Beatrice Karlsson, programchef på Stockholms filmfestival, berätta mer om priset i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.