Tarik Saleh prisades i Cannes för sin film ”Boy from heaven” Foto: Vianney Le Caer/TT

Tarik Saleh: Jag hatar att regissera

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen tog den svenska regissören Tarik Saleh emot priset för bästa manus på filmfestivalen i Cannes för sin thriller ”Boy from heaven”. Priset kändes extra bra enligt regissören, som inte tycker om att just regissera.

För sex år sedan förärades Tarik Salehs “The Nile Hilton incident” fem guldbaggar, men för sitt manus fick den inget pris. Det blev det ändring på i Frankrike under lördagen då regissörens ”Boy from heaven” belönades med priset för bästa manus.

– Det var manuset jag var mest stolt över med den filmen, säger Tarik Saleh till Kulturnyheterna.

”Att regissera är inte kul”

Och att det blev det pris det blev menar Tarik Saleh betyder extra mycket eftersom han inte tycker om att regissera.

– Det är en underdrift, jag hatar att regissera för att säga det tydligt, säger han och fortsätter:

– Jag älskar att klippa film, och jag tycker det är väldigt kul att skriva manus. Så för mig var det fantastiskt att få den här bekräftelsen.

”Måste försörja familjen”

Anledningen att Saleh inte lägger ned med att regissera och enbart fokuserar på att skriva menar han är en ekonomisk fråga, och att det finns mest pengar i att arbeta med regi.

– Jag har två barn och måste försörja en familj och det är regi man får betalt för, det är ett yrke med hög status kan man säga. Men själva jobbet är förjävligt.

I klippet ovan kan du höra mer av Tarik Salehs syn på att regissera film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.