Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Vianney Le Caer/TT

Guldpalmen till regissören Ruben Östlund

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske regissören Ruben Östlund tilldelas världens mest prestigefyllda filmpris – Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes – igen. Denna gång för samtidssatiren “Triangle of sadness”.

– Vi ville skapa någonting som vi kunde prata om efter visningen, säger han i sitt tacktal.

Fem år har gått sedan Ruben Östlund senast belönades med Guldpalmen för filmen “The square”. På lördagskvällen fick den svenske stjärnregissören ta emot priset igen. Nu för samtidssatiren “Triangle of sadness”, som enligt Östlund själv är en öppen flört med 1970-talets på samma gång vilda och intellektuella filmtradition “som skapade ett roligt samtal efteråt”.

”Vi hade ett mål”

– När vi började jobba med den här filmen hade vi ett mål: Vi ville skapa tankeväckande innehåll, någonting som vi kunde prata om efter visningen, sade Östlund i sitt tal.

Filmen, som har sin utgångspunkt i modevärlden, är en studie i vad som sker när en grupp människor blir strandsatta. I centrum för handlingen står ett par, tillika fotomodeller, spelade av Harris Dickinson och Charlbi Dean, som tillsammans blir medbjudna på en lyxjacht med samhällets elit.

När yachten går under och passagerarna hamnar på en öde ö ställs en av filmens avgörande frågor på sin spets: Vilken betydelse har egentligen en människas utseendekapital?

– Jag är glad självklart, det är galet. Vår ambition var att göra en underhållande film där vi hade ett innehåll som folk ville diskutera efteråt men också ha kul när de ser filmen. Att höra publiken applådera, skratta, bli upprörda, jag glad över att juryn ger ett erkännande till en film som ses som en satir eller komedi, säger Ruben Östlund till France 2 efter vinsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

”Priset betyder allt”

Dessutom belönades svenske Tarik Saleh med priset för bästa manus för sin thriller ”Boy from heaven”.

– Det här priset betyder allt för mig. Jag ser mig själv i första hand som en manusförfattare, sade han i sitt tal tidigare under kvällen.

Redan på fredagen fick Saleh ta emot Prix François Chalais.Priset instiftades för drygt 20 år sedan till minne av den franske historikern och journalisten och belönar livsbejakande film samt lyfter fram journalisternas närvaro i Cannes.

De prisades i Cannes

Guldpalmen: ”Triangle of sadness” av Ruben Östlund

Grand Prix: ”Close” av Lukas Dhont och ”The Stars at noon” av Claire Denis

Juryns pris: ”Eo” av Jerzy Skolimowski och “The eight mountains” av Felix van Groeningen

Bästa regi: Park Chan-Wook för ”Decision to leave”

Bästa manliga skådespelare: Song Kang-Ho i ”Broker”

Bästa kvinnliga skådespelare: Zahra Amir Ebrahimi i ”Holy spider”

Bästa manus: ”Boy from heaven” av Tarik Saleh

Hedersguldpalmen: Tom Cruise, Forest Withaker

Bästa kortfilm: ”The water murmurs” av Jianying Chen

Juryns speciella omnämnande – kortfilm: ”Lori” av Abinash Bikram Shah

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.