Tom Cruise på väg mot premiären av ”Top gun: Maverick” på filmfestivalen i Cannes, där han något överraskande tilldelades hedersguldpalmen. Foto: Vianney Le Caer/AP

Hederspris till Tom Cruise i Cannes

Publicerad

Tom Cruise tilldelas hedersguldpalmen i Cannes för sina insatser på vita duken. Han överraskades av utmärkelsen på scenen av festivalens ordförande Pierre Lescure strax före premiären av ”Top gun: Maverick”.

– En otrolig kväll och ett otroligt ögonblick. Det har gått 36 år sedan ”Top gun” och vi var tvungna att hålla på den här i två år på grund av pandemin. Jag ska försöka smälta det här och jag kommer aldrig att glömma denna kväll, sade Cruise till publiken.

Innan Cruise gjorde entré på röda mattan hade franskt stridsflyg färgat himmelen blå, vit och röd som en hyllning till Maverick-stjärnan.

I en intervju tidigare under onsdagen berättade Tom Cruise att det aldrig varit aktuellt att släppa den nya ”Top gun”-filmen på någon strömningsplattform.

– Jag gör filmer för den stora duken. Bio är min kärlek, min passion. Jag går alltid och ser filmer när de kommer ut. Jag tar på mig kepsen och sitter i publiken med alla andra, säger han.

Hedersguldpalmen är ett specialpris och en utmärkelse för en livsgärning inom filmen. Den har bara delats ut vid ett 15-tal tillfällen tidigare. Till skillnad från Guldpalmen ges utmärkelsen inte till en film utan till en person, och Hedersguldpalmen delas ut av festivalledningen, inte av en jury.

Förra året tilldelades priset Jodie Foster och bland andra pristagare finns Jeanne Moreau, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo, Agnès Varda och Alain Delon.

I klippet ovan kan du se när stridsflygen färgar himmelen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.