Regimkritikern Babtjenko om Ryssland: ”Fascismen har segrat”

Publicerad

Arkadij Babtjenko föddes i Moskva men flyttade till Kiev 2017.  I sin nya bok “Rysslands förlorade seger” beskriver han invasionen av Ukraina och hur den ryska propagandan fått folket att insjukna som i ett virus. 

Första delen av ”Rysslands förlorade seger” handlar om hur propagandan vuxit fram i Ryssland mellan 2013 och 2021. Boken beskriver hur det i sin tur har möjliggjort invasionen av Ukraina.

– I snart 15 år har jag varnat för att en fascistisk makt håller på att mogna. Nu har fascismen segrat och kriget är här, säger han till Kulturnyheterna.

Tonen är hård och cynisk, bitvis humoristisk och skarpt kritisk mot Ryssland. Den andra delen av boken är en slags krigsdagbok som börjar den 24 februari i år, med invasionen av Ukraina.  

Journalister dödas  

Många av de ryska journalister Arkadij Babtjenko känner har mördats de senaste åren. Han räknar upp sju ryska journalistvänner som inte längre finns kvar. En av dem är Anna Politkovskaja, som han lärde känna på den regimkritiska tidningen Novaja Gazeta.  

Arkadij Babtjenko verkar idag mest genom sina plattformar på sociala medier och lever med en ständig hotbild. Trots det personliga priset han betalar för att uttrycka sig fritt, ser han inte längre det fria ordet som det främsta sättet att påverka.  

– När stridsvagnarna kommer till ditt hem, då ska man inte skriva i ord utan ta tag i K-pisten. Man kan inte stoppa stridsvagnarna med ord.   

Ser sig som indoktrinerad  

Som ung stred han på den ryska sidan i kriget mot Tjetjenien och skrev sedan den uppmärksammade boken “Krigets färger” (2007). Idag menar han att han var indoktrinerad när han deltog i detta krig.  

– Ryssland är ett land av argsinta slavar. Jag föddes i Sovjetunionen och jag var en slav. Sedan barnsben lärde man sig att älska Sovjet, älska partiet, man skulle älska Bresjnev, och om landet kallar ska man dra ut i fält. Så om landet kallar åker man till Tjetjenien och dödar för fosterlandet. 

Iscensatt mord

Arkadij Babtjenko uppmärksammades medialt 2018 då han medverkade i den ukrainska säkerhetstjänstens iscensättning av mordet på honom själv. Efter det fick han hård kritik av flera internationella pressfrihetsorganisationer.

– Jag hade tre uppgifter – att rädda mitt liv, rädda min familjs liv och det tredje var att de skulle fånga in skitstövlarna som kommer till Ukraina och dödar människor. Jag lyckades alla tre. Vad journalister och andra i sina vita handskar säger, det skiter jag fullständigt i. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.